Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Technická akadémia získa vďaka partnerstvu s USA 3D tlačiarne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tlačiareň Invent3D je navrhnutá výhradne pre vzdelávacie účely. Študenti sa naučia nielen spôsob fungovania tlačiarne, ale dozvedia sa aj o ich fyzikálnych vlastnostiach a inžinierskych aplikáciách.

Spišská Nová Ves 16. júla (TASR) - Vďaka spolupráci s americkým partnerským mestom Youngstown získajú študenti Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi dve 3D tlačiarne. Z tamojšieho Mestského úradu informovali, že „Youngstown - Spišská Nová Ves Sister Cities Program“ (YSC) je nezisková organizácia založená americkými občanmi slovenského pôvodu, ktorá od roku 1991 poskytuje Spišskej Novej Vsi rôznu technickú i finančnú pomoc.

„Keďže Youngstown je centrom amerického federálneho programu na vývoj komerčných aditívnych výrobných procesov, známych aj ako 3D tlač a niektoré z najväčších a najinovatívnejších 3D tlačiarní na svete sa nachádzajú v podnikateľskom inkubátore v Youngstowne, napadla nám myšlienka darovať takéto tlačiarne aj pre účely vzdelávania na Spiši,“ objasnil nápad ďalšej konkrétnej spolupráce podnikateľ Robert Wasko z Youngstownu.

Podľa koordinátorky projektu Márie Dutkovej sa po konzultácii s odborníkmi rozhodlo o tom, že technológie za niekoľko tisíc dolárov z USA budú najlepšie využité na pôde Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi.

Ide o veľkoformátové tlačiarne Invent3D 300, ktorých program má mnoho inštruktorov v Spojených štátoch. Zástupcom Youngstown Sister Cities sa však podarilo dohodnúť s prezidentom spoločnosti Jackom Scottom a viceprezidentkou Julie Michael Smithovou ich osobnú účasť na školení pedagógov v Spišskej Novej Vsi, ktoré sa uskutoční tento týždeň. Celkovo ide o ich prvé školenie v Európe. „Prebiehajúce školenia, otázky a pomoc budú prebiehať prostredníctvom virtuálnych tried zriadených v Youngstowne a budú dostupné pre anglicky hovoriacich učiteľov a študentov,“ dopĺňa mestský poslane v Spišskej Novej Vsi Adnan Akram. Konverzáciu v reálnom čase budú uľahčovať rôzne internetové programy, napr. Team Viewer a ďalšie.

„Naša partnerská organizácia YSC vyzbierala v priebehu posledných šiestich mesiacov od obyvateľov a miestnych podnikateľov 12.500 dolárov s cieľom zabezpečiť tlačiarne a školenia pre našich študentov. Plánuje v tomto programe pokračovať ešte dva roky. Na Spiš chce poslať ešte zložitejšie tlačiarne s dvojitou hlavou, za čo sa chcem v mene všetkých veľmi poďakovať,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Tlačiareň Invent3D je navrhnutá výhradne pre vzdelávacie účely. Študenti sa naučia nielen spôsob fungovania tlačiarne, ale dozvedia sa viac aj o ich fyzikálnych vlastnostiach a inžinierskych aplikáciách. Program ponúka virtuálnu technickú podporu a školenia v reálnom čase, s triedami a sedeniami „jeden na jedného“. Vzdelávanie sa týka základného aj pokročilého 3D dizajnu, používania a údržby tlačiarne. Študenti sa naučia zostaviť tlačiareň, navrhnúť projekt pomocou najnovších počítačových programov a ovládať tlačiareň, pričom budú uplatňovať praktické zručnosti súvisiace s elektromechanickými systémami a komponentmi.