Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zoo v Bojniciach získala chovný pár najväčšej labute na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Podobne ako iné labute aj tieto žijú v trvalých pároch a v prírode obývajú močiare, bažiny a plytké rybníky alebo jazerá v zóne boreálnych lesov.

Bojnice 17. februára (TASR) - Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnila labuť trúbivá. Je najväčšou zo všetkých druhov labutí na svete, informovala hovorkyňa zoo Simona Kubičková.

Väčšie samce labute trúbivej môžu vážiť až 13 kilogramov a ich rozpätie krídel môže dosiahnuť viac ako dva metre. "Labute trúbivé sú biele, výnimkou je čierny zobák a nohy. Tento druh pochádza zo severných oblastí Kanady a pomenovanie získal po charakteristickom trúbiacom zvuku, ktorým sa tieto labute ozývajú," priblížila Kubičková.

Podobne ako iné labute aj tieto podľa nej žijú v trvalých pároch a v prírode obývajú močiare, bažiny a plytké rybníky alebo jazerá v zóne boreálnych lesov.

"V európskych zoo labute trúbivé chovajú zriedka. Chovný pár sme priviezli koncom januára z holandského vtáčieho parku v Alphen aan den Rijn. Návštevníci ho môžu vidieť na veľkom rybníku v dolnej časti zoo," povedal zoológ Michal Sloviak.

Okrem tohto druhu v bojnickej zoo chovajú tiež labute čierne a čiernokrké. Na rybníku pod Bojnickým zámkom zase žijú labute hrbozobé.