Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tradíciám sa v Malatinej darí aj s pomocou EÚ, o voľby záujem nie je

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Podľa starostu obce Zdenka Kubáňa je každé euro pre obec prínosom. V minulosti cez projekt Trasa valaskej kultúry získali viac ako 100.000 eur na rozvoj bačovstva v obci.

Malatiná 25. mája (TASR) – Bačovské a valaské tradície v oravskej obci Malatiná zveľaďujú aj s pomocou peňazí z Európskej únie (EÚ). Len za posledné roky sa podarilo obnoviť známu pajtu na Grúni, ktorá je symbolom obce, vybudovať Bačovskú kolibu a v príprave je i ďalší slovensko-poľský partnerský projekt. Napriek tomu prichádza v sobotu odovzdať hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) len relatívne malý počet Malatinčanov.

„Ľudia chodia pomenej, doslova v kusoch. Nechodia ani väčšie skupiny. Keď to porovnám s parlamentnými alebo prezidentskými voľbami, účasť je veľmi nízka,“ priblížil pre TASR predseda volebnej komisie v okrsku číslo 1 v Malatinej Peter Slušňák.

Podľa starostu obce Zdenka Kubáňa je každé euro pre obec prínosom. V minulosti cez projekt Trasa valaskej kultúry získali viac ako 100.000 eur na rozvoj bačovstva v obci. Podarilo sa im vybudovať Bačovskú kolibu, ktorá je plne vybavená bačovským riadom. Návštevník sa tak môže vrátiť do histórie a zistiť, ako to na salaši alebo v kolibe kedysi vyzeralo. Zároveň sa podarilo obnoviť symbol obce, pajtu. Tú televízni diváci poznajú ako rodný dom hlavného hrdinu vo filme Sokoliar Tomáš. Je to drevená stavba, ktorá sa zachovala na poľnej ceste asi hodinu chôdze medzi Malatinou a Veľkým Borovým v lokalite Grúň. „V minulosti slúžila ako ochrana pred nepriaznivým počasím. Obec je charakteristická svojou polohou vo vysokej nadmorskej výške, takže keď na jar alebo v jeseni napadol sneh, bačovia zahnali svoje ovečky do pajty,“ povedal starosta. Drevenica je v súčasnosti na Orave pomerne ojedinelou stavbou.

Malatinčania sa do projektu nezapojili len tak náhodou. Dôvodom bolo, že obec sa už niekoľko rokov intenzívne venuje bačovstvu. „Každoročne počas dvoch dní tu máme festival Bačovské dni. Snažíme sa týmto podujatím pripomenúť ľuďom život na dedine. Počas festivalu môžu ľudia vidieť napríklad dojenie a strihanie ovečiek, ochutnať syrové výrobky, pozrieť si rôzne folklórne vystúpenia či súťaž v plieskaní bičom,“ uviedol Kubáň.

Oravskú obec v týchto dňoch opäť oslovili poľskí partneri, ktorí chcú rozšíriť pôvodný projekt Trasa valaskej kultúry. V rámci aktivity by obec mohla získať peniaze na vybudovanie dvoch kozuboaltánkov. Jeden by mal byť umiestnený pri pajte, druhý na školskom dvore. Deti sa v ňom budú stretávať v rámci vyučovania. „Čo sa týka peniažkov z Únie, veľmi obci pomáhajú. Tieto naše aktivity sú však skôr nadstavbové. My ako obec potrebujeme ešte budovať infraštruktúru a ďalšie dôležité veci, no v týchto výzvach sa nám zatiaľ nedarí uspieť,“ uzavrel starosta.