Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V múzeu v Trebišove sa žiaci v retro-hodine vrátili do čias socializmu

Výstava pod názvom Vitajte vo svete retro techniky!, ktorú zorganizovala v spolupráci s Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína Stredná odborná škola (SOŠ) v Sečovciach. Na škole sa vystriedali už mnohé odbory a jedným z novších odborov je aj odbor Mechanik počítačových sietí. Práve študenti tohto odboru za pomoci učiteľov a majstrov odborného výcviku vytvorili retro výstavu. Na snímke retro hodina študentov SOŠ Sečovce v duchu socializmu v priestoroch výstavy v múzeu v Trebišove 19. februára 2018. Foto: TASR - Roman Hanc

Jedným z cieľov výstavy je poskytnúť priestor na netradičnú formu vyučovacích hodín pre školy. Môžu sa tu tak odučiť hodiny informatiky, dejepisu, fyziky, matematiky či iných predmetov.

Trebišov 19. februára (TASR) – Súčasťou výstavy pod názvom Vitajte vo svete retro techniky! v trebišovskom múzeu bola v pondelok ukážková školská hodina s návratom do minulých čias socializmu. Prezentovali ju učiteľ a študenti zo Strednej odbornej školy (SOŠ) v Sečovciach.



"V rámci výstavy sme s mojimi žiakmi, ktorí sú členmi historického krúžku, zrealizovali takú retro-vyučovaciu hodinu, cez ktorú sme spomínali na dobu spred roka 1989, aby si žiaci zažili, aké asi bolo to vyučovanie v socialistickej škole," priblížil novinárom učiteľ občianskej náuky a dejepisu Marek Marjov. Súčasných stredoškolákov oblečených v štýle pionierskych košieľ a šatiek na hodine napríklad fascinovalo písanie na starých písacích strojoch, ktoré už dávno nahradili počítače. Jedným z cieľov výstavy je práve poskytnúť priestor na netradičnú formu vyučovacích hodín pre školy. Môžu sa tu tak odučiť hodiny informatiky, dejepisu, fyziky, matematiky či iných predmetov.

Výstavu v spolupráci s Múzeum a Kultúrnym centrum južného Zemplína pripravila práve sečovská stredná škola, ktorá vlani oslávila 35. výročie založenia. Jedným z novších odborov na škole je mechanik počítačových sietí. Študenti tohto odboru za pomoci učiteľov a majstrov odborného výcviku vytvorili projekt, ktorý zahŕňal zbieranie starej techniky, hľadanie popisov i prípravu propagačného materiálu.


"V rámci projektu žiaci navštevovali aj svojich príbuzných, u ktorých zbierali staré televízory, rádioprijímače, písacie stroje, i techniku už z 80. rokov. Tak v podstate došlo aj k spolupráci so staršími generáciami. Mnohí častokrát s nostalgiou spomínali, aké to bolo v minulosti v oblasti techniky, a ako to je v súčasnosti," uviedol Marjov. Podobnú scénku ako v pondelok mali žiaci už aj pri otvorení výstavy vlani v novembri pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Návštevníci si výstavu môžu v trebišovskom kaštieli pozrieť do konca februára. Dozvedia sa tak o histórii počítačov, môžu porovnať pokrok vo svete techniky i vyskúšať si hernú konzolu z prelomu 80. a 90. rokov minulého storočia.