Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Z. TREBUĽA: Mrzí ma, že volebná účasť bola veľmi nízka

Na snímke Zdenko Trebuľa (uprostred) počas čakania na spočítanie hlasov. Foto: TASR/Milan Kapusta

Trebuľa zopakoval, že sa ešte nestretol s takými osobnými invektívami, atakmi a špinavou kampaňou, ako to bolo za ostatné týždne.

Košice 24. novembra (TASR) – Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa po druhom kole volieb stal Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK-MKP) so ziskom 39.970 hlasov, čo predstavovalo 53,07 percenta všetkých odovzdaných hlasov, pričom volebná účasť v kraji bola na úrovni 12,21 percenta. Na tlačovej besede to potvrdila predsedníčka Volebnej komisie KSK Jana Rubická.

Potvrdila, že priebeh volieb bol pokojný a komisia riešila len signál o podaní podnetu o porušení volebného moratória formou agitácie prostredníctvom sms správ. "Členovia volebnej komisie KSK na mieste problém riešili, ale porušenie moratória nezaznamenali," povedala Rubická.

K volebnému výsledku aj voličskej účasti sa potom vyjadril aj staronový predseda KSK Trebuľa. "Volebná účasť bola veľmi nízka. Ďakujem všetkým, ktorí voliť prišli a zároveň sa zamýšľam nad tým, či by nestalo za úvahu pozrieť sa na to, ako urobiť z volebného práva volebnú povinnosť," povedal Trebuľa. Poznamenal, že verejnosť je málo informovaná o kompetenciách a práci tých, ktorých každé štyri roky volia.

Trebuľa zopakoval, že sa ešte nestretol s takými osobnými invektívami, atakmi a špinavou kampaňou, ako to bolo za ostatné týždne. "Je to zlý signál pre Slovenskú republiku. Nech sa posudzujú princípy a práca, prístup k práci, či hodnotové otázky, ale nie to, aby niekto klamstvami cez anonymné sociálne siete urážal ľudí, ktorí sa nevedia ani brániť," vyhlásil šéf košického vyššieho územného celku. Zároveň potvrdil, že sa v tejto súvislosti nebude obracať na orgány činné v trestnom konaní. "Nechcem sa zahlcovať negatívnymi postojmi," vysvetlil Trebuľa.

Povedal tiež, že nezaregistroval žiadnu odozvu od porazeného protikandidáta Rudolfa Bauera, ktorý kandidoval s podporou pravicovej koalície. "On sa síce vyjadril, že mi zablahoželal, ale ja som to nezbadal, ale ani ma to nemrzí," doplnil Trebuľa. Zároveň sa vyjadril, že Bauer tu už 23 rokov žije z peňazí daňových poplatníkov, ale o odborných témach s nim nedokázal diskutovať. "Neustále opakoval, že je potrebná zmena, pritom on sám ani raz neobhájil svoju pozíciu," skonštatoval.

S Marianom Kotlebom bude komunikovať na pracovnej úrovni. "Je nový a bol zvolený v demokratických voľbách. Je to pre Slovensko nová situácia a obsah politiky strany, ktorú reprezentuje, je extrémny a radikálny a ja s takou politikou absolútne nesúhlasím," vyhlásil Trebuľa. Banskobystrický výsledok je pre predsedu KSK signálom, že sa treba oveľa intenzívnejšie starať o problémy najviac sociálne postihnutých marginalizovaných skupín. "Jedinou cestou bude dokázať, že ich politika nie je správnou politikou," doplnil.

Za ostatných osem rokov, odkedy je Trebuľa predsedom KSK, sa podľa neho zmenili ľudia. "Dnes je veľkým problémom dostať schopných a šikovných ľudí do verejných pozícií," uzavrel Trebuľa s tým, že miestne a regionálne samosprávy by mali mať bližší prístup k rozhodovaniam o tom, čo a kde urobiť.