Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pedagogická fakulta v Trnave bude hostiť chemickú olympiádu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Organizátorom je Slovenský inštitút mládeže IUVENTA a Slovenská komisia chemickej olympiády, záštitu prevzal dekan PdF René Bílik.

Trnava/Rakovice 6. marca (TASR) – Celoštátne kolo 54. ročníka chemickej olympiády sa bude konať od 7. do 10. marca na pôde Pedagogickej fakulty (PdF) Trnavskej univerzity (TU) a Strednej odbornej školy v Rakoviciach pri Piešťanoch. Zíde sa na ňom päť desiatok najúspešnejších študentov stredných škôl, ktorí prešli školskými či krajskými kolami. Organizátorom je Slovenský inštitút mládeže IUVENTA a Slovenská komisia chemickej olympiády, záštitu prevzal dekan PdF René Bílik.

Na súťaži, ako TASR informovala prorektorka TU Viera Peterková, sa zúčastnia žiaci 3. a 4. ročníkov gymnázií a vo svojej kategórii aj študenti odborných škôl. "Zmerajú si znalosti v teoretických a praktických úlohách z anorganickej a analytickej chémie, fyzikálnej a organickej chémie, biochémie," uviedla. Odpovede na časť úloh budú vypracovávať v Trnave, ďalšiu v Rakoviciach, kde majú účastníci súťaže zabezpečené aj ubytovanie. Okrem toho pre nich organizátori pripravili aj exkurziu do atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach i športovo-zábavné popoludnie a spoločenské stretnutie.

Víťazi kategórie gymnázií postupujú podľa informácií Peterkovej do medzinárodného kola, ktoré tento rok bude v Bratislave a zároveň aj Prahe. "Ide o jubilejný 50. ročník medzinárodnej chemickej olympiády a keďže aj prvá sa konala v Československu, má to symbolický význam," doplnila prorektorka. Z kategórie odborných škôl postupujú víťazi na Grand Prix Chimique, ktorá býva každé dva roky a nasledujúca sa uskutoční v roku 2019.