Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mierna lavínová hrozba aktuálne prevláda v najvyšších polohách Tatier

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malá lavínová hrozba.

Liptovský Hrádok 17. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malá lavínová hrozba.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v pondelok informoval, že nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. „Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií,“ priblížil.

V pondelok ráno bolo na horách prevažne zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 11 do mínus piatich stupňov Celzia. Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny sneh. „Počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 až 65 centimetrov nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. Odvtedy je teplota stále pod bodom mrazu, takže si sneh zachoval prachový charakter. Na povrchu sa nachádza inovať,“ uzavrel.