Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

UNB: Centrum ochorení tráviaceho traktu prinesie nový prístup k liečbe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Spomedzi funkčných ochorení tráviaceho traktu sa najčastejšie vyskytuje syndróm dráždivého čreva. Na jeho vznik vplývajú okrem iného aj stres či rôzne psychosociálne vplyvy.

Bratislava 27. júla (TASR) - Novovzniknuté centrum funkčných ochorení tráviaceho traktu v bratislavskej nemocnici svätého Cyrila a Metoda prinesie nový prístup k liečbe. K pacientom sa bude pristupovať individuálne. Okrem lekárov sa o nich budú starať aj nutričný terapeut, psychológ a fyzioterapeut. Centrum otvoria v auguste. TASR o tom informovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú zariadenie patrí.

"Podľa skúseností, ktoré sú k dispozícii od kolegov na popredných zahraničných pracoviskách, kde podobné centrá fungujú, práve zmena samotného životného štýlu, prístupu k životu, strave a pravidelný pohyb sú tou správnou cestou, ako pomôcť pacientom s funkčnými poruchami tráviaceho traktu," povedal prednosta Gastroenterologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB Ladislav Kužela.

Spomedzi funkčných ochorení tráviaceho traktu sa najčastejšie vyskytuje syndróm dráždivého čreva. Na jeho vznik vplývajú okrem iného aj stres či rôzne psychosociálne vplyvy. Pri liečbe sú preto podľa Kuželu dôležité aj psychoterapeutický prístup, zmena stravovania či masáže. "Podstatné je v liečbe pacientov s funkčnými ochoreniami tráviaceho traktu správne nastaviť vzťah pacient-lekár a udržať pokračovanie tímovej starostlivosti," dodal Kužela. Nový prístup k liečbe ocenil aj riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Syndróm dráždivého čreva sa prejavuje chronickými bolesťami brucha a zmenenými črevnými návykmi. Pacienti majú taktiež častejšie nafukovanie brucha, hnačku, zápchu či striedanie hnačky a zápchy.