Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Riaditeľ UNLP: Máme potrebné smernice protipožiarneho zabezpečenia

Snímka po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024. Foto: TASR František Iván

Riaditeľ odmieta tvrdenia odborárov, že ministerstvo zdravotníctva sa situáciou po požiari nezaoberá. Označil ich za zavádzajúce, účelové a za politikárčenie.

Bratislava 20. marca (TASR) - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach má podľa jej riaditeľa Ľuboslava Beňu všetky potrebné interné smernice, týkajúce sa protipožiarneho zabezpečenia. Uviedol to v reakcii na kritiku bezpečnosti nemocnice zo strany odborárov v súvislosti s marcovým požiarom v nemocnici.

"Z aspektu protipožiarneho zabezpečenia má nemocnica k dispozícii všetky interné smernice, ktoré sú potrebné. Ako poskytovateľ zdravotnej starostlivosti máme požiarny evakuačný plán, požiarny štatút, smernice pre mimoriadne udalosti. Týmito internými predpismi sa nemocnica riadi a sú absolútne aktuálne a sú platné z aspektu BOZP. Realizujeme opakované a kontinuálne preškoľovania nášho personálu tak, aby všetci boli o všetkých aktualitách presne informovaní," vyhlásil.

Odmieta tvrdenia odborárov, že ministerstvo zdravotníctva sa situáciou po požiari nezaoberá. Označil ich za zavádzajúce, účelové a za politikárčenie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa podľa riaditeľa o situáciu zaujíma od začiatku a je s ňou v intenzívnom kontakte. Dodal, že vyšetrovaním požiaru sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Ministerka povedala, že po vypuknutí požiaru bola ubezpečená o spustení evakuačných plánov a krízových scenárov, ktoré mala nemocnica k dispozícii. Ako doplnila, počkať si treba aj na závery vyšetrovania. "Ako reakciu na túto nešťastnú udalosť som požiadala všetky nemocnice, aby mi predložili evakuačné plány a krízové scenáre," podotkla Dolinková.

Lekárske odborové združenie (LOZ) a zamestnanci UNLP v Košiciach po marcovom požiari apelujú na potrebu zabezpečiť bezpečnosť v budove. Kritizujú tiež, že chýba evakuačný plán. Apelujú na kompetentných, aby zabezpečili bezpečnú univerzitnú nemocnicu na východe Slovenska.