Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V B. Bystrici odhalili pamätnú tabuľu niekdajším výrobcom organov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V neďalekom evanjelickom kostole sa po odhalení pamätnej tabule uskutočnil aj koncert súboru pre barokovú hudbu Solamente Naturali.

Banská Bystrica 26. júna (TASR) – V Banskej Bystrici, neďaleko miesta, kde v 18. storočí vznikali tie najvzácnejšie organy z dielne majstrov Michala a Martina Podkonických, odhalili v nedeľu pamätnú tabuľu. Tabuľu, ako pripomienku týchto významných majstrov dalo vyhotoviť mesto B. Bystrica pri príležitosti 270. výročia, ktoré uplynuli od stavby posledného zachovaného organu Martina Podkonického, ktorý sa dnes nachádza v Španej Doline.

Ako pre TASR uviedol titulárny organista za organom Martina Podkonického v Španej Doline Matúš Kucbel, organárska dielňa Podkonických sídlila v B. Bystrici na Hornej ulici číslo 11, v dome ktorý dodnes stojí. "Organy, ktoré vtedy títo majstri vyrobili, sa dali porovnávať s najlepšími organmi, ktoré v tom čase vyrábali viedenské organárske firmy," priblížil.

Podľa neho cirkev v roku 2019 podnietila zreštaurovanie posledného veľkého organu Martina Podkonického v Španej Doline a v súčasnosti ho tak už návštevníci tamojšieho kostola môžu vidieť v stave, v akom ho kedysi postavili. "Odhalením pamätnej tabule si Banskobystričania pripomínajú aj to, že mesto malo nie len slávnu banícku históriu, ale bolo aj významným centrom organárstva," pripomenul Kucbel.

V neďalekom evanjelickom kostole sa po odhalení pamätnej tabule uskutočnil aj koncert súboru pre barokovú hudbu Solamente Naturali s programom Musica Globus, ktorý bol zostavený práve z diel barokovej hudby.