Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Brezne môžu občania ušetriť na poplatkoch za odpad

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Poplatok za odpad môže byť na základe žiadosti znížený o 30 percent aj občanom v hmotnej núdzi, osobám ŤZP či úplne bezvládnym ľuďom.

Brezno 22. januára (TASR) – Niektorí Brezňania môžu ušetriť poplatky za komunálny odpad, dokonca im ich mestský úrad môže aj odpustiť, a to v prípade, že budú študovať, pracovať, bývať mimo mesta Brezno, prípadne ide o občanov v hmotnej núdzi či ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) ľudí - držiteľov preukazu ŤZP. Brezniansky magistrát ich vyzýva na svojej webovej stránke, aby o to čím skôr požiadali.

Podľa Ľubice Kubaliakovej z úseku daní a poplatkov Mestského úradu v Brezne, ak sa niekto viac ako 90 dní v aktuálnom roku nezdržiava na území Brezna z dôvodu štúdia, zamestnania alebo prechodného pobytu v inej obci v rámci SR, na základe písomnej žiadosti mu môže byť znížený poplatok na minimálnu sadzbu.

"K žiadosti je potrebné doložiť potvrdenie, z ktorého musí byť zrejmé, koľko dní v aktuálnom roku sa zdržiava poplatník mimo mesta, kde a z akého dôvodu. V prípade, že je poplatník viac ako 90 dní v inom štáte, môže mu byť na základe písomnej žiadosti poplatok za toto obdobie odpustený. Je potrebné doložiť potvrdenie o štúdiu, zamestnaní či povolení na pobyt v inom štáte. Ak je vystavené v inom jazyku ako v slovenskom alebo českom, treba priložiť voľný preklad," uviedla Kubaliaková.

Poplatok za odpad môže byť na základe žiadosti znížený o 30 percent aj občanom v hmotnej núdzi, osobám ŤZP či úplne bezvládnym ľuďom.

"V tomto prípade musia doložiť rozhodnutie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo fotokópiu príslušného preukazu, prípadne rozhodnutie Sociálnej poisťovne o priznanej bezvládnosti. Poplatok môže byť odpustený aj z dôvodu umiestnenia v zariadení sociálnych služieb, zdravotníckom zariadení, reedukačnom zariadení alebo zariadení na výkon trestu odňatia slobody, ak trvá viac ako 90 dní v príslušnom zdaňovacom období," dodala Kubaliaková.