Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V bystrickom divadle budú na Valentína čítať z knihy Vagina Monology

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici. Foto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková, hnutie V-day (Victory Day, Violence Day, Vagina Day) vzniklo v roku 1998 ako reakcia na knihu Eve Ensler.

Banská Bystrica 11. februára (TASR) - Performanciu s názvom Vagina Monology, ktorá zahŕňa čítanie z kultového rovnomenného diela americkej autorky Eve Ensler, uvedú na Valentína, vo štvrtok 14. februára v Bábkovom divadle na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici. Divadlo sa týmto podujatím pripája k medzinárodnej antikampani V-Day.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková, hnutie V-day (Victory Day, Violence Day, Vagina Day) vzniklo v roku 1998 ako reakcia na knihu Eve Ensler. "Autorka napísala knihu o skúsenostiach žien s ich sexualitou, ktorá šokovala pravdou o živote žien rôzneho veku, z rôznych sociálnych vrstiev, rás a vierovyznania," uviedla Tatarková.

V spolupráci s hereckými osobnosťami sa kniha potom čítala v mnohých mestách Ameriky a Európy. Takto vznikol projekt V-day, ktorý apeluje na zastavenie násilia páchaného na ženách. Do V-day a čítania knihy sa každý rok zapájajú stovky univerzít, občianskych združení, neformálnych skupín žien, ale aj významných osobností.

BDnR bolo prvým divadlom na Slovensku, ktoré v spolupráci so ženským krízovým centrom Fenestra v Košiciach organizovalo v roku 2003 študentské čítanie Vagina Monology v troch mestách. V roku 2009 uviedlo čítanie tejto knihy rôznymi ženami. Podobne to bude aj tento rok.

Výťažok večera venuje divadlo klientkam komunitného centra Nádej deťom v Banskej Bystrici.