Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V centre hlavného mesta bola mnohojazyčná ulička

Európsky deň jazykov v Bratislave Foto: TASR

Účastníci akcie mohli v jednotlivých stánkoch získať informácie o kurzoch a iných možnostiach vzdelávania či rôznych podujatiach.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Záujemcovia o štúdium cudzích jazykov mali dnes v centre Bratislavy možnosti na výber. V rámci Európskeho dňa jazykov sa na Hviezdoslavovom námestí prezentovalo 11 krajín cez svoje kultúrne inštitúty či veľvyslanectvá i ďalšie inštitúcie.

Na tradičnej Uličke jazykov mohli v jednotlivých stánkoch získať informácie o kurzoch a iných možnostiach vzdelávania či rôznych podujatiach. Napríklad Ruské centrum vedy a kultúry ponúka program ruštiny v bežnom styku na piatich úrovniach podľa pokročilosti záujemcu. V Inštitúte Cervantes možno získať medzinárodne uznávané diplomy zo španielčiny v šiestich stupňoch osvedčenia vzdelania, ktoré sú náhradou maturitných skúšok z tohto jazyka. Centrá na tieto skúšky sú v Bratislave, Nitre, Prešove a Žiline.

V rámci programu pre celoživotné vzdelávanie si možno vybrať z 30 projektov jazykovej zdatnosti v rámci Európskej únie, ktoré každoročne vyhlasuje Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie a kultúru Európskej komisie. Sú tam projekty pre sociálne znevýhodnených a marginalizovaných občanov, pre univerzitných študentov, olympijských sprievodcov gréčtinou, program zameraný na jazykové vzdelávanie na letiskách, vo verejnej doprave, učenie sa jazykov cez futbal či kurz angličtiny pre zrakovo postihnutých.

Súčasťou Uličky jazykov bol program na javisku, ktorý zábavnou súťažnou formou uvádzali moderátori Adela Banášová a Matej "Sajfa" Cifra. Predstavili sa tam aj malí tanečníci z Bulharskej školy Christa Boteva a detskí speváci z Nemeckej školy. Návštevníci počuli etno hudbu zo Srbska či videli mexické tance súboru Mexicana Magisterial. V neďalekom Kine Mladosť bolo možné spoznať krátke filmy z ôsmich krajín.

Európsky deň jazykov od roku 2001 organizuje Európska komisia a Rada Európy. Jeho cieľom vo všeobecnosti je zdôrazňovať obyvateľom členských štátov RE význam štúdia cudzích jazykov, dávať im podnety na učenie sa ďalších jazykov z profesionálnych alebo osobných dôvodov. Rada vyjadrila presvedčenie, že jazyková rozmanitosť predstavuje cestu k lepšej medzikultúrnej komunikácii. Zároveň podporuje kultúrne dedičstvo a mnohojazyčnosť v celej Európe.