Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V banskobystrickom okrese zaznamenali u 13 osôb hnačkové ochorenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Rotavírusy patria celosvetovo k najčastejším pôvodcom akútnych hnačkových ochorení hlavne u detí do piatich rokov, a to až v 40 percentách.

Banská Bystrica 17. februára (TASR) - Epidemický výskyt 13 hnačkových ochorení v jednom z domovov sociálnych služieb (DSS) v okrese Banská Bystrica nahlásil tento týždeň banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ochorenie zaznamenali u klientov aj zamestnancov zariadenia.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, rotavírus bol potvrdený u dvoch klientov, ktorí boli aj hospitalizovaní. "Prvý chorý klient tohto zariadenia bol cez víkend doma. Po návrate do DSS nastali prvé príznaky - vracanie, hnačky, horúčky, takže následne bol ambulantne ošetrený na infektologickom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Odtiaľ ho previezli na chirurgiu, kde bol hospitalizovaný štyri dni," priblížila.

Vzhľadom na pokračujúci priebeh epidémie predpokladajú epidemiológovia šírenie nákazy prostredníctvom rúk zdravotníckeho personálu. Protiepidemické opatrenia sú zabezpečené a personál odborníci poučili najmä o potrebe dôkladnej hygieny pri práci s klientmi. "V epidemiologickom šetrení naďalej epidemiológovia banskobystrického RÚVZ pokračujú," doplnila hovorkyňa.

Rotavírusy patria celosvetovo k najčastejším pôvodcom akútnych hnačkových ochorení hlavne u detí do piatich rokov, a to až v 40 percentách. Neobchádzajú však ani dospelých. Rotavírusová infekcia sa prejavuje predovšetkým vodnatou hnačkou, pocitom na zvracanie i samotným zvracaním, ktoré vedú k rýchlemu odvodneniu organizmu a rozvoju teploty. Komplikácie sa prejavujú ťažkými následkami dehydratácie, možnosťou rozvoja epileptického záchvatu, prípadne zápalom mozgu. Odborníci za veľmi dôležité považujú, že ochoreniu sa dá predísť očkovaním.