Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V horskom prostredí prevláda malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Vplyvom predchádzajúceho oteplenia a postupného ochladzovania sa na povrchu snehu vytvorila tvrdá, prevažne nosná firnová kôra, na ktorej sa podľa Biskupiča nachádza vrstva novšieho snehu.

Liptovský Hrádok 13. januára (TASR) - Striedaním kladných a záporných teplôt došlo k stabilizácii snehovej pokrývky. Na väčšine miest v horskom prostredí hrozí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo.

Podľa Marka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa však v pohoriach môžu sporadicky vyskytovať malé snehové vankúše. "Ich odtrhnutie je možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení," vysvetlil s tým, že momentálne je vyššie riziko pošmyknutia sa na tvrdom zľadovatenom teréne ako ohrozenie pádom lavíny.

Vplyvom predchádzajúceho oteplenia a postupného ochladzovania sa na povrchu snehu vytvorila tvrdá, prevažne nosná firnová kôra, na ktorej sa podľa Biskupiča nachádza vrstva novšieho snehu. Tá je v stredných polohách vlhká, vyššie položený nový sneh je suchý a sypký.

V sobotu bude do našej oblasti prúdiť chladný vzduch z východu. Ráno bolo na horách prevažne zamračené, vo vyšších polohách hmlisto s občasným slabým snežením. "Citeľne sa ochladilo. V stredných polohách a na podhorí bolo bezvetrie, na hrebeňoch fúkal slabý až mierny vietor severných smerov," informoval Biskupič.