Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Kine Lumiére bol v prvom polroku veľký záujem aj o slovenské filmy

Kino Lumiére, archívna snímka Foto: TASR

Celková návštevnosť kina v prvom polroku sa vyšplhala na 55.676 divákov, pričom ide o najvyššiu polročnú návštevnosť kina od jeho znovuotvorenia v roku 2011.

Bratislava 16. júla (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére od začiatku tohto roka navštívilo viac ako 55.000 ľudí. Vysokú návštevnosť mali aj slovenské filmy. Najviac divákov videlo snímku Favoritka (2018) režiséra Yorgosa Lanthimosa, z domácich titulov vedie rebríček Trhlina (2018) režiséra Petra Bebjaka. V rebríčku desiatich najnavštevovanejších filmov sa umiestnili až tri slovenské tituly.

Historická dráma gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa Favoritka sa odohráva na začiatku 18. storočia, keď vo Veľkej Británii vládla kráľovná Anna Stuartová. Z desiatich tohtoročných nominácií na Oscara film premenil jednu a sošku si odniesla Olivia Colmanová, ktorá stvárnila hlavnú postavu. Slovenský mysteriózny triler Trhlina o jednej z najväčších záhad Slovenska, teda nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč, sa umiestnil na druhej priečke rebríčka návštevnosti. Snímka je zároveň najnavštevovanejším slovenským titulom prvého polroka v domácich kinách a doteraz ju videlo už viac ľudí než všetky domáce premiéry minulého roka.

Celková návštevnosť kina v prvom polroku sa vyšplhala na 55.676 divákov, pričom ide o najvyššiu polročnú návštevnosť kina od jeho znovuotvorenia v roku 2011. Uvedených bolo 1984 predstavení. Najvyššiu návštevnosť mali tradične európske filmy.

V sobotu 20. júla o 18.30 h sa uskutoční špeciálna projekcia dokumentárneho filmu Apollo 11 (2019) režiséra Todda Douglasa Millera pri príležitosti 50. výročia pristátia prvého človeka na Mesiaci. Film približuje atmosféru historickej udalosti prostredníctvom nezverejnených záberov z úspešnej misie NASA. Po projekcii bude nasledovať diskusia venovaná téme tejto misie i súčasnému vesmírnemu výskumu. Zúčastnia sa na nej astrofyzik Norbert Werner, pamätník 20. júla 1969 Vojtech Rušin z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied, Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity a Griffin Rozell z Veľvyslanectva Spojených štátov amerických.

Kino Lumiére sa vo svojej dramaturgii prioritne zameriava na súčasnú slovenskú tvorbu a európsku kinematografiu i zlatý fond slovenskej a svetovej kinematografie.