Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

V kremnickom múzeu predstavia tvorbu medailéra S. Mikolajczaka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Mikolajczak sa narodil v poľskej Góre. Študoval výtvarné umenie na Univerzite Mikuláša Kopernika v odbore sochárstvo.

Kremnica 19. júna (TASR) - Prierez tvorbou medailéra Sebastiana Mikolajczaka prostredníctvom kolekcií mincí, medailí a žetónov priblíži výstava Averz/reverz, ktorú vo štvrtok (20. 6.) sprístupnia v kremnickom Múzeu mincí a medailí. Múzeum o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Mikolajczak sa narodil v poľskej Góre. Študoval výtvarné umenie na Univerzite Mikuláša Kopernika v odbore sochárstvo. V súčasnosti prednáša na svojej domovskej univerzite. Okrem toho sa venuje hlavne medailérstvu a tvorbe výtvarných návrhov mincí.

Navrhuje mince pre Národnú banku Poľska, Poľskú mincovňu, ako aj Pokladnicu Poľskej mincovne a spolupracuje tiež so zahraničnými bankami a mincovňami. Práce vystavoval na piatich samostatných výstavách, 26 celonárodných výstavách v Poľsku a 110 zahraničných výstavách. Jeho diela sa nachádzajú v zbierkach poľských aj zahraničných múzeí a je víťazom rôznych ocenení a vyznamenaní v medailérskom umení a dizajne mincí.

"Mikolajczak patrí k mladej generácii sochárskych umelcov, ktorá už roky veľmi úspešne a tvorivo pôsobí v oblasti numizmatiky, najmä v oblasti mincí. Pri navrhovaní mincí využíva rôzne technologické riešenia, ktoré otvárajú nové umelecké možnosti v medailérskom umení," uvádza múzeum na svojom webe.

Pre Mikolajczaka je podľa múzejníkov medailérske umenie prostriedkom osobného umeleckého vyjadrenia. Z tohto dôvodu často prekračuje klasické vnímanie medaily, či už z hľadiska predmetu, použitia výrobného materiálu, alebo formy. Jeho práca je podľa múzea obmedzená iba veľkosťou medaily, ale neobmedzuje ho v kreativite. Pri tvorbe sa často odkláňa od klasických foriem a materiálov. Občas sa jeho diela "ocitnú na križovatke" medailí a drobných sôch.