Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V ružinovskej nemocnici vykonali unikátny operačný zákrok

Na snímke prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v bratislavskom Ružinove MUDr. Ladislav Czakó prezentuje operačný zákrok u pacienta počas tlačovej konferencie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Klinika ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie LF UK, 20. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Aj samotná rekonvalescencia pacienta pri tak náročnej operácii je rýchlejšia, povedal prednosta Kliniky ústnej čeľustnej a tvárovej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB L. Czakó.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Lekári z bratislavskej nemocnice Ružinov vykonávajú rekonštrukciu sánky a chrupu unikátnou metódou. Využívajú pri nej grafické plánovanie, ktoré presne určí a naplánuje rekonštrukciu v špeciálnom programe. Pacientom prináša rýchlejšiu rekonvalescenciu. TASR o tom informovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú zariadenie patrí.

"Pri takomto spôsobe rekonštrukcie sánky je prevedenie presnejšie, dochádza k minimálnej mutilizácii pacienta a samotný operačný zákrok trvá menej, čo predstavuje nižšiu záťaž na pacienta. Môžem povedať, že dosahujeme skutočne skvelé výsledky a aj samotná rekonvalescencia pacienta pri tak náročnej operácii je rýchlejšia a jednoduchšia," povedal prednosta Kliniky ústnej čeľustnej a tvárovej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB Ladislav Czakó.

Na snímke vpravo prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v bratislavskom Ružinove MUDr. Ladislav Czakó a vľavo pacient po úspešnej operácii Gergely Z. počas tlačovej konferencie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Klinika ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie LF UK, 20. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Pred operáciou pacienti podstúpia CT vyšetrenie tváre a dolných končatín. Z nich sa odoberie kosť, ktorá slúži na náhradu chýbajúcej časti sánky. "Unikátnosť tohto výkonu spočíva najmä v grafickom plánovaní, ktoré presne určí a naplánuje rekonštrukciu sánky v špeciálnom programe. Informatik - klinický inžinier dokáže s úplnou presnosťou graficky naplánovať rekonštrukciu chýbajúcej časti sánky pomocou kosti z dolnej končatiny. Po grafickom naplánovaní nasleduje 3D zhotovenie individuálneho modelu, reznej šablóny a rekonštrukčnej dlahy," priblížila Kliská.

Lekári sú tak v rámci jedného zákroku schopní vyoperovať nádor, nahradiť chýbajúcu časť sánky z kosti dolnej končatiny a zároveň do nej vložiť zubné implantáty. "Ide o mimoriadne náročný výkon, ktorý si vyžaduje obrovskú dávku nasadenia a profesionálny tím," doplnila hovorkyňa. Na klinike týmto spôsobom úspešne zoperovali 45 pacientov. Metódu ocenil aj riaditeľ UNB Alexander Mayer.