Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nitre sa po rokoch budú opäť oslavovať hody a dožinky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Tie sa od 18. storočia konali pravidelne počas augustovej púte k Matke Božej na kalvárii. Súčasťou programu budú aj obnovené dožinkové slávnosti.

Nitra 16. augusta (TASR) – Nitrania po dlhých rokoch budú v sobotu 17. augusta opäť oslavovať mestské hody. Tie sa od 18. storočia konali pravidelne počas augustovej púte k Matke Božej na kalvárii. Súčasťou programu budú aj obnovené dožinkové slávnosti.

Obe udalosti sa v Nitre každoročne slávili, časom sa však na túto tradíciu zabudlo. „Augustová púť na kalváriu je stále živá a pútnikmi z Nitry a širokého okolia hojne navštevovaná, chýba jej však napojenie na celomestské oslavy. Nitrianske dožinky bývali zas vnímané ako politická oslava bývalého komunistického režimu a po roku 1989 postupne zanikli. Myšlienka oslavy dozretia úrody je však nadčasová,“ povedal nitriansky viceprimátor Daniel Balko.

V čase, keď rastie trend podpory domácej produkcie, je podľa Balka obnova dožiniek dobrou cestou, ako prinavrátiť Nitre imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby. „A oslava hodov bola vždy aj o trhovníkoch, remeselníkoch a zábave, spojenie týchto dvoch sviatkov je prirodzeným krokom a vzájomne prospešným vyústením. Navyše tiež zvyšuje potenciál spraviť z hodových dožiniek novú nadregionálnu udalosť a turisticky vyhľadávané podujatie,“ myslí si Balko.

Po rokoch sa tak do Nitry v sobotu 17. augusta vráti dožinkový sprievod. „Na Svätoplukovom námestí sa uskutoční hodová tancovačka s verejnou školou miestnych tancov, škola pečenia ,nitránskych lokší'. Nebudú tu chýbať predajcovia lokálnych výrobkov, veľký vínny stan s regionálnymi vínami, stánky s tradičnými jedlami, ako ani prvý tohtoročný burčiak,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek. Ako pripomenul, návštevníci podujatia budú môcť ochutnať aj pravé nitrianske drapáky. „A k nim kedysi neodmysliteľne patrila nakyslo uvarená polievka z fazuľových strukov. Preto na námestí bude rozvoniavať aj zoborská fazuľovica s údeným kolenom,“ dodal Holúbek.