Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V piatok a sobotu hostí mesto Skalica celoslovenskú výstavu vín

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ide už o šiesty ročník výstavy, ktorá sa uskutočňuje v štvorročných cykloch. Posledné tri výstavy už boli recipročne aj v Českej republike.

Skalica 26. apríla (TASR) – Občianske združenie Vínna cesta Záhorie (VCZ), Republikový výbor Slovenského zväzu záhradkárov a mesto Skalica organizujú tradičnú Celoslovenskú výstavu vín s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutoční v piatok a sobotu 27. a 28. apríla. TASR o tom informoval predseda VCZ Ľudovít Bránecký.

Ide už o šiesty ročník výstavy, ktorá sa uskutočňuje v štvorročných cykloch. Posledné tri výstavy už boli recipročne aj v Českej republike. "Na tohtoročnej výstave je prihlásených 1231 vzoriek. Ide o vzorky zo štyroch krajín – Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko, ktoré súťažili v ôsmich kategóriách. Najviac bolo prihlásených bielych vín, spolu 650, červených je 470 a 91 je ružových. Ostatné vzorky sú v kategórii dezertné a ovocné vína," uviedol predseda VCZ.

Tento rok sa dostalo významného ocenenia Skalickému rubínu, ktorý dostal chránené označenie Európskej únie. "Celá výstava je preto ladená smerom ku Skalickému rubínu. Súťažných vzoriek tejto značky je na tohtoročnej výstave 38. Aj tu je vidieť, že sa Skalický rubín začína prezentovať v stále širšom meradle," doplnil Bránecký.

Program otvorí v piatok dopoludnia medzinárodná konferencia, po ktorej bude nasledovať slávnostné vyhodnotenie. "Pre verejnosť bude výstava spojená s ochutnávkou sprístupnená v piatok od 17.00 h a v sobotu od 10.00 do 22.00 h. Výstava bude podporená vo večerných hodinách aj kultúrnym programom. V piatok to bude cimbalová hudba Pláňava a v sobotu cimbalová hudba Strážnica," spresnil Bránecký.

Odbornú záštitu nad výstavou vín má ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).