Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prievidzi je výstava exotického hmyzu zo zbierky M. Zachara

Druhovú aj farebnú pestrosť a nezvyčajnú rôznorodosť hmyzej ríše prezentuje výstava Tajomstvá hmyzu, ktorú v závere tohto týždňa sprístupnili verejnosti v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Preparované aj živé exempláre prevažne exotického hmyzu z viacerých kontinentov, pochádzajú zo zbierok a chovu významného amatérskeho entomológa Michala Zachara (1959) z Prievidze. Väčšinu druhov, pavúkov, chrobákov, motýľov, pakobyliek, modliviek, cikád, roháčov, škorpiónov a iných druhov hmyzu sám získal osobne počas výprav v Tunisku, Ekvádore, Peru, Malajzii, Namíbii a Ghane. Na výstave je viac než 2 000 kusov hmyzu. Na snímke je detail hlavy listovky pochádzajúcej z Novej Guiney, ktorá sa maskuje ako list. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Najväčšiu pozornosť návštevníkov pútajú predovšetkým motýle z amazonských pralesov a iných častí Južnej Ameriky.

Prievidza 8. septembra (TASR) - Druhovú aj farebnú pestrosť a nezvyčajnú rôznorodosť hmyzej ríše prezentuje výstava Tajomstvá hmyzu, ktorú v závere tohto týždňa sprístupnili verejnosti v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Preparované aj živé exempláre prevažne exotického hmyzu z viacerých kontinentov pochádzajú zo zbierok a chovu významného amatérskeho entomológa Michala Zachara (1959) z Prievidze. Väčšinu druhov, pavúkov, chrobákov, motýľov, pakobyliek, modliviek, cikád, roháčov, škorpiónov a iných druhov hmyzu sám získal osobne počas výprav v Tunisku, Ekvádore, Peru, Malajzii, Namíbii a Ghane. Na výstave je viac než 2000 kusov hmyzu.

Najväčšiu pozornosť návštevníkov pútajú predovšetkým motýle z amazonských pralesov a iných častí Južnej Ameriky. Vynikajú nielen pestrofarebnosťou krídiel, ale aj veľkosťou. Napríklad motýľ Blue Morpho má rozpätie krídiel od 7,5 do 20 cm. Zaujímavé je, že pri lete a pohľadu zhora, ako ich zazrie predátor, sú blankytne modré. Len čo zacíti nebezpečenstvo, sadne si, krídla zloží a z vonkajšej strany sú už nevýrazne šedivé, takmer na nerozoznanie od okolia. Tak sa motýľ chráni, vysvetlil autor výstavy. Preto tieto preparované motýle vystavuje po dvojiciach, aby ich návštevníci mohli vidieť z oboch strán.

Medzi najcennejšie v jeho zbierke patrí párik Goliášov kráľovských, jedných z najväčších chrobákov sveta, ktoré dorastajú do veľkosti dlane dospelého človeka. Priniesol si ich z Ghany. "Bežný cestovateľ sa s nimi málokedy môže stretnúť. Ja som však išiel za nimi cieľavedome a podarilo sa mi ich uloviť už v tretí deň pobytu," pochválil sa. Pyšný je aj na zbierku cikád, ktoré sú dobre známe z rôznych letovísk, ale máloktorý dovolenkár ich môže aj pozorovať, pretože sa vedia dobre maskovať a cvrlikajú vysoko v korunách stromov.



Živý hmyz je súčasťou výstavy

Druhovú aj farebnú pestrosť a nezvyčajnú rôznorodosť hmyzej ríše prezentuje výstava Tajomstvá hmyzu, ktorú v závere tohto týždňa sprístupnili verejnosti v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Preparované aj živé exempláre prevažne exotického hmyzu z viacerých kontinentov, pochádzajú zo zbierok a chovu významného amatérskeho entomológa Michala Zachara (1959) z Prievidze. Väčšinu druhov, pavúkov, chrobákov, motýľov, pakobyliek, modliviek, cikád, roháčov, škorpiónov a iných druhov hmyzu sám získal osobne počas výprav v Tunisku, Ekvádore, Peru, Malajzii, Namíbii a Ghane. Na výstave je viac než 2 000 kusov hmyzu. Na snímke v rukách autora výstavy živá africká mnohonôžka, ktorá v nebezpečí produkuje feromóny odpudzujúce komáre.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Okrem preparovaných exemplárov vystavuje aj živý hmyz. Neštíti sa niektoré druhy vziať do ruky a aj zaujímavo o nich hovoriť. Napríklad taká mnohonôžka z Afriky, ktorá požiera opadané ovocie a tlejúce listy, vylučuje pri ohrození feromón, ktorý je dobrým prostriedkom proti komárom, Domorodci to zistili, keď sledovali, ako sa opice týmto sekrétom natierajú. Veľmi zaujímavým chovným druhom je listovka pochádzajúca z Novej Guiney. Jej mimikry je dokonalé, podobá sa živému listu, ktorému obschýnajú okraje. Oko má ako hrdzavú škvrnu. Strašivka austrálska sa zasa podobá uschnutému konáriku. Keď ju niečo ohrozuje, stiahne sa tak, že sa podobá na škorpióna. Aj tie môžu vidieť návštevníci v malom teráriu.

Škorpión, ktorý má väčšie klepetá, je menej nebezpečný ako ten s menšími prednými nohami. Prvý si dokáže korisť klepetami pridržať a jed používa iba v ojedinelých prípadoch. Je to síce len hmyz, ale má dostatok rozumu na to, aby jed použil iba v krajnej núdzi. Ten sa mu totiž v tele obnoví po siedmich až desiatich dňoch. Chová aj najväčšieho pavúka na svete - vtáčkara, ktorý dokáže uloviť aj menšie vtáky.

Svet hmyzu je najrozsiahlejším živočíšstvom na svete. Odhaduje sa, že na všetkých kontinentoch ho žije okolo 3,5 milióna druhov. Mnohé druhy ani človek nestihne popísať a už vyhynú, hovorí s ľútosťou zanietený entomológ. Tisícky druhov zanikajú, keď im ľudia zničia prostredie, v ktorom žijú. Je rád, že chová pakobylku pochádzajúcu pôvodne zo severného Peru. Tam žila iba na ploche približne päť hektárov. Živila sa jediným druhom rastliny z rodu Lomicera. Doma sa mu ju podarilo úspešne rozmnožovať. Odchoval niekoľko tisíc jedincov aj pre mnohých kolegov. Nedávno sa dozvedel, že táto pakobylka už vyhynula.

Michal sa o hmyz zaujímal od detstva a tieto živočíchy považuje za najzaujímavejšie. Zoznámil sa s odborníkmi, entomológmi a tí ho usmernili a pomohli, aby mohol študovať a získať maturitu z odboru chovateľstva exotických zvierat v Prahe. Zorganizoval už množstvo výstav. Často vraj dostáva otázku, či preparovanie hmyzu nie je iba ich prostým zabíjaním pre výstavné účely. Rád takých ľudí poučí, že hmyz, chrobáky, majú krátky život. V prírode si splnia svoje poslanie, postarajú sa o potomstvo a potom hynú, alebo sa stávajú potravou pre iné živočíchy. Bez preparovania by väčšina ľudí nemohla spoznať pestrosť a tajomstvá hmyzu.

Tu bude player