Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Prüger-Wallnerovej záhrade plánujú obnoviť tri historické skleníky

Na snímke sprava primátor Bratislavy Matúš Vallo, líderka obnovy Prüger-Wallnerovej záhrady Zuzana Stanová, spoluzakladateľka Komunitného centra Prügerka Andrea Kutlíková, správkyňa nadácie Volkswagen Lenka Michálik Holešová (druhá zľava) a predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Wolfram Kirchert pózujú počas slávnostného výkopu pri príležitosti obnovy historických skleníkov v Prüger-Wallnerovej záhrade v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prüger-Wallnerova záhrada vznikla na konci 19. storočia.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Prírodný areál v blízkosti Horského parku v Bratislave, Prüger-Wallnerovu záhradu, čaká ďalšie vylepšenie. Po revitalizácii záhrady otvorenej v roku 2021 a obnove komunitného domčeka Prügerka vlani v auguste by sa obnovy mali dočkať aj tri historické skleníky. Informuje o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

"Po novom budú skleníky slúžiť všetkým, tak na pestovanie, ako aj na vzdelávanie a kultúrne akcie," podotýka Vallo.

Obnova prvého z nich by mala byť dokončená ešte v priebehu tohto roka. V nasledujúcich rokov je v pláne postupne obnoviť tri historické skleníky a vytvoriť v nich priestor pre komunitnú záhradu, ale aj vzdelávanie a kultúrne aktivity.
Na snímke rôznofarebné tabule s nápisom Tento priestor pre Vás rekonštruujeme v Prüger-Wallnerovej záhrade v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Prüger-Wallnerova záhrada vznikla na konci 19. storočia. V jej južnej časti sa nachádzali štyri skleníky a domček s kotolňou na ich vykurovanie, ktorý je tam dodnes. Pestovali sa tu kvety, ovocie a zelenina pre rodinu Heinricha Prügera, ako aj pre jeho hotel Carlton-Savoy. Zo skleníkov zostali zachované iba ich základy.

Hlavné mesto začalo rozvíjať projekt revitalizácie záhrady v máji 2020. Práce však zabrzdila pandémia. V prvej fáze čistili hrubo zarastený a neprístupný areál. Nasledoval mobiliár, prvky na zachovanie biodiverzity, vysádzanie nových stromov, kvetinových záhonov, detské ihrisko a komunitná záhrada.