Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V referende odvolali starostu Dolného Srnia, rozhodli dva hlasy

Obyvatelia obce Dolné Srnie v okrese Nové Mesto nad Váhom hlasujú 8. septembra 2012 v miestnom referende o odvolaní starostu obce Petra Petkova z funkcie z dôvodu straty dôvery. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dnes už exstarosta Peter Petkov výsledky referenda akceptuje, nespochybňuje ani tesné prekročenie hranice platnosti referenda.

Dolné Srnie 9. septembra (TASR) – Obyvatelia obce Dolné Srnie v okrese Nové Mesto nad Váhom v sobotu (8. 9.) v miestnom referende odvolali z funkcie starostu obce Petra Petkova. Účasť v referende prekročila o dva hlasy minimálnu hranicu určujúcu platnosť referenda.

Ako dnes TASR informovala predsedníčka miestnej komisie pre hlasovanie v referende Andrea Jurišová, v referende odovzdali obyvatelia obce 395 platných hlasovacích lístkov, za vyslovenie nedôvery starostovi hlasovalo 362 obyvateľov, proti ich bolo 26, sedem hlasovacích lístkov bolo neplatných.

Dnes už exstarosta Peter Petkov výsledky referenda akceptuje, nespochybňuje ani tesné prekročenie hranice platnosti referenda. S výsledkami referenda sa oboznámili poslanci dnes ráno, kedy už o siedmej hodine zasadlo obecné zastupiteľstvo.

"Zákon hovorí, že výsledky referenda treba oznámiť do troch dní, my sme to urobili hneď za čerstva, aby mali ľudia budíček," povedal Petkov.

Ako dodal, v obci sa urobilo všetko pre to, aby to dopadlo tak, ako to dopadlo. K odvolaniu starostu paradoxne prispeli aj tí, ktorí mu v ňom vyjadrili podporu. Ak by sa totiž referenda nezúčastnili, bolo by neplatné.

Odvolanie exstarosta rešpektuje

byvatelia obce Dolné Srnie v okrese Nové Mesto nad Váhom hlasujú 8. septembra 2012 v miestnom referende o odvolaní starostu obce Petra Petkova z funkcie z dôvodu straty dôvery.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Nie som zatrpknutý, v podstate od volieb v roku 2010 sa stále niečo deje, sústavne tu boli nejaké obvinenia, do toho prišla bioplynová stanica, elektráreň, skrátka stále niečo. Nerobil som pred referendom žiadnu agitáciu, aby sa ho ľudia nezúčastnili. Zobral som si dovolenku a vrátil som sa až v sobotu večer po skončení referenda," doplnil Petkov s dôvetkom, že v tomto prípade platilo že kto chce psa biť, palicu si nájde. Väčšina obce si jeho odvolanie želala a on to rešpektuje.

Obec by mal až do doplňujúcich volieb viesť zástupca starostu Ján Žakovic, ktorý je však až do 15. septembra na dovolenke. Do jeho návratu bude o dianí v obci rozhodovať obecné zastupiteľstvo. Petkov, ktorý bol starostom desať rokov, sa podľa vlastných slov chce vrátiť k učiteľskému povolaniu.