Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V sieni konzervatória v Banskej Bystrici uvedú Suchoňove diela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Diela uvedú medzinárodne etablovaní umelci, huslista Milan Paľa a klavírny virtuóz Ladislav Fančovič, ktorí sú známi tým, že často a radi búrajú zaužívané predstavy o interpretácii vážnej hudby.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) – Koncertnou sieňou Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici budú v pondelok večer znieť diela jedného z významnejších slovenských skladateľov Eugena Suchoňa. Uvedú ich medzinárodne etablovaní umelci, huslista Milan Paľa a klavírny virtuóz Ladislav Fančovič, ktorí sú známi tým, že často a radi búrajú zaužívané predstavy o interpretácii vážnej hudby.

"Obaja umelci patria k najvýraznejším slovenským hudobným osobnostiam súčasnosti. Vďaka svojej technickej zdatnosti sa zameriavajú na tie najnáročnejšie skladby pre husle a klavír. Ich naštudovanie a výnimočné hudobné cítenie prináša nový pohľad na tvorbu autorov a odkrýva nepoznané možnosti interpretácie," priblížila speváčka a manažérka Jana Dekánková.

Ako dodala, Paľa a Fančovič spolupracujú už od čias štúdií na vysokej škole a na konte majú neopomenuteľný hudobný počin vydania CD albumov s kompletným dielom husľových sonát od J. Brahmsa, L. van Beethovena, E. H. Griega, D. Šostakoviča či B. Bartóka. Obaja sa aktívne venujú šíreniu a propagácii slovenskej tvorby.

"Tešíme sa, že kompletné dielo pre husle a klavír E. Suchoňa môžeme uviesť aj na koncerte v Banskej Bystrici. Veríme, že táto netradičná dramaturgia pritiahne zvedavých poslucháčov do koncertnej siene. Skladby máme v repertoári už dlhšie, nahrali sme ich na CD venované k 100. výročiu narodenia E. Suchoňa takmer pred desiatimi rokmi. Pre poslucháčov môže byť zaujímavé sledovať, ako sa interpret posunie vo svojom hudobnom prejave za to obdobie a či nájdu rozdiely v našej interpretácii, ako sme ju nahrali na CD, a ako hráme tieto skladby dnes," uviedol klavirista Fančovič.

Koncert je realizovaný vďaka grantu Fondu na podporu umenia.