Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Skalici si koncertom pripomenú Mariána Vargu

Na archívnej snímke slovenský hudobník, skladateľ a inštrumentalista Marián Varga. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zoskupenie blízkych ľudí a spolupracovníkov legendárneho umelca sa aktívne a systematicky venuje šíreniu jeho tvorby.

Skalica 16. januára (TASR) – Mesto Skalica sa pripravuje na koncert Marián Varga 70+2, ktorý sa uskutoční 26. januára v Jezuitskom kostole sv. Františka Xaverského.

Ako informovala Spoločnosť Mariána Vargu (SMV), na koncerte vystúpi spevák Pavol Hammel, ktorého bude sprevádzať Moyzesovo kvarteto, ktoré tiež interpretuje Vargove skladby. Zámerom každoročnej koncertnej prehliadky Vargovej tvorby je aj jej medzinárodné rozširovanie. Býva to súčasťou významných zahraničných interpretov a po vlaňajšej Ive Bittovej z Českej republiky teraz príde poľská klaviristka Joanna Duda.

"Marián svojou tvorbou a interpretáciou veľkou mierou ovplyvnil nielen slovenskú, ale aj českú hudbu. Prizvali sme umelcov rôznych generácií a širokej hudobnej orientácie, v podaní ktorých budú znieť Mariánove diela. Týmto i ďalšími koncertami mu chceme vzdať hold a niesť ďalej jeho umelecký odkaz," uviedol organizátor koncertu a podpredseda SMV Ladislav Snopko.

Koncerty sú len jednou z aktivít spoločnosti. Zoskupenie blízkych ľudí a spolupracovníkov legendárneho umelca sa aktívne a systematicky venuje šíreniu jeho tvorby, pričom okrem organizovania výročných spomienkových koncertov sa sprehľadňuje a kompletizuje katalóg jeho diela.