Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Tatranskej galérii bude súťažná filatelistická výstava

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Filatelistické exponáty sú často prezentáciou niekoľko desaťročí trvajúcej zberateľskej vášne

Poprad 26. septembra (TASR) – Pri príležitosti 100. výročia postavenia objektu bývalej parnej elektrárne v Poprade, kde v súčasnosti sídli Tatranská galéria, sa práve v týchto priestoroch uskutoční súťažná filatelistická výstava. Nesie názov Popradfila a prihlásilo sa na ňu 43 vystavovateľov z celého Slovenska. „Výstava bude v dňoch 28. septembra až 6. októbra, pričom je pripravených spolu 63 exponátov,“ informoval predseda organizačného výboru Rastislav Ovšonka.

Filatelistické exponáty sú v mnohých prípadoch prezentáciou niekoľko desaťročí trvajúcej zberateľskej vášne. Na výstave ich bude hodnotiť päťčlenná porota Zväzu slovenských filatelistov pod vedením porotcu FIP (Medzinárodná filatelistická federácia) Vojtecha Jankoviča.

„Výstava Popradfila 2012 je rozdelená na výstavu II. a III. stupňa. Na výstave III. stupňa sa prezentujú predovšetkým prvovystavovatelia, ktorí v sebe našli odvahu predstaviť sa na verejnosti, alebo aj skúsení filatelisti, ktorí pripravili nové exponáty. Z 25 exponátov na výstave III. stupňa je až 22 úplne nových. Na výstave II. stupňa sa už prezentujú zberatelia, ktorí majú za sebou dlhoročné skúsenosti a vo viacerých prípadoch ich exponáty patria k najlepším na Slovensku,“ vymenúva Ovšonka. Podľa neho je potešiteľný fakt, že do Popradu sa prihlásilo aj viacero mládežníckych exponátov.

Filatelistická výstava Popradfila 2012 je pre komunitu filatelistov veľkým sviatkom, osobitne pre tých z Popradu. Ide v histórii o druhú výstavu, ktorú popradský Klub filatelistov organizuje. „Prvá bola v roku 2006, ešte v starých výstavných priestoroch Tatranskej galérie. Toto pre filatelistov významné podujatie si pripomenie aj Slovenská pošta, ktorá pri príležitosti konania výstavy vydá prítlač na celinovú obálku s natlačenou známkou „100 rokov parnej elektrárne v Poprade“. Obálka s prítlačou vyjde v deň otvorenia výstavy 28. septembra,“ dodal Ovšonka. Pri tejto príležitosti Slovenská pošta priamo v Tatranskej galérii otvorí poštovú priehradku, kde bude používať poštovú pečiatku Popradfila 2012. Okrem toho budú k dispozícii aj ďalšie filatelistické materiály.

„Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 28. septembra 2012 o 16.00 h v Tatranskej galérii v Poprade. Ukončenie výstavy spojené s vyhlásením výsledkov je naplánované na 6. októbra 2012,“ uzavrel Ovšonka.