Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Tatranskej Lomnici a na Chopku spustili zasnežovanie zjazdoviek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Teploty klesli pod bod mrazu, technickému zasnežovaniu pomohla nízka vlhkosť vzduchu aj správny smer vetra.

Vysoké Tatry 15. novembra (TASR) – V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici začali prevádzkovatelia v noci zo stredy (14.11.) na štvrtok zasnežovať prvé zjazdovky. Teploty klesli pod bod mrazu, technickému zasnežovaniu pomohla nízka vlhkosť vzduchu aj správny smer vetra. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Dobránszka s tým, že v Jasnej spustili zasnežovanie vo štvrtok ráno, konkrétne v horných partiách Chopku.

"Dátum prvej lyžovačky bude závisieť najmä od vhodných klimatických podmienok a od ukončenia pravidelnej jesennej technickej údržby na lanovkách," dodala hovorkyňa. V Tatranskej Lomnici zasnežujú zjazdovky v nadmorskej výške 1751 metrov, zo Skalnatého plesa po časť zjazdovky Esíčka. Teplota na zasnežovanie tam dosahovala -5 stupňov Celzia. Sneh sa sypal z 24 snežných diel a v zasnežovaní bude stredisko pokračovať podľa teplôt aj v najbližších dňoch.

"V Jasnej na južnej strane Chopku spustili zasnežovanie po lokalitu Kosodrevina. Zasnežuje sa z nadmorskej výšky 2004 metrov až do 1500 metrov nad morom. V činnosti je momentálne 30 snežných diel a teploty na Chopku dosahujú od -6 po -4 stupne Celzia," konkretizovala Dobránszka s tým, že očakávajú počas dňa vysoké teploty, takže pokračovať so zasnežovaním budú, až keď to opäť dovolia nízke teploty.

So zasnežovaním severnej strany Chopku začnú vo štvrtok vo večerných hodinách a sneh tak budú postupne tvoriť naplno na oboch stranách Chopku. "Od sobotnej (17.11.) noci je na severnej strane Chopku v pláne aj zasnežovanie nižších polôh pod zjazdovkou Luková, teda od nadmorskej výšky zhruba 1670 metrov. Depónia snehu a tzv. prírodná chladnička, ktorá je v lokalite Biela Púť a v ktorej po minulej sezóne ostalo približne 60 až 65 percent snehu, bude odkrytá už v piatok 16. novembra. Osemmetrová kopa snehu by sa mala rozhŕňať na tejto zjazdovke okolo 25. novembra.

"Na Štrbskom Plese sa na zasnežovanie chystajú už v piatok (16.11.). Podľa aktuálnych teplôt sa budú rozhodovať, či začnú najskôr zasnežovať v spodných častiach zjazdoviek, alebo na Solisku v nadmorskej výške 1840 metrov," doplnila hovorkyňa s tým, že v lyžiarskych strediskách sa ešte stále vykonáva pravidelná jesenná technická údržba lanoviek, a tie sú mimo prevádzky, okrem víkendov.