Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Žitnoostrovskom múzeu reštaurovali zbierkové predmety

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi obnovenými predmetmi je aj katastrálna mapa Dunajskej Stredy z 19. storočia s dobre viditeľným pôdorysom mestečka. Zreštaurované boli aj mediritiny Žitného ostrova zo 16. a 17. storočia.

Dunajská Streda 19. augusta (TASR) – Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede dalo reštaurovať 13 zbierkových predmetov za viac ako 6000 eur. Finančnú podporu získalo z Fondu na podporu umenia. Múzeum zachránilo historické dokumenty z papierového a pergamenového materiálu, sú medzi nimi mapy, cechové listiny a šľachtické diplomy.

Ako uviedla samospráva mesta na svojej webovej stránke, medzi obnovenými predmetmi je aj katastrálna mapa Dunajskej Stredy z 19. storočia s dobre viditeľným pôdorysom mestečka. Zreštaurované boli aj mediritiny Žitného ostrova zo 16. a 17. storočia, ako aj ručne maľovaná mapa katastra obce Mliečno z 19. storočia.

Zachrániť sa podarilo aj niekoľko cechových dokumentov múzea, napríklad veľmi cenný zviazaný predpis tkáčskeho cechu. Ďalším tkáčskym dokumentom je slávnostná listina v červenej zamatovej väzbe, so šnúrami a s mosadzným puzdrom. Reštaurovaná bola tiež listina šamorínskeho kováčskeho cechu, ale i dva vzácne šľachtické diplomy písané na pergamene. Jeden patrí rodu Kőszeghyovcov z Vojky nad Dunajom, druhý pochádza od rodiny Cséfalvayovcov zo 16. storočia.

Cieľom múzea je zachovať najvzácnejšie exponáty pre budúce generácie. Zreštaurované predmety si môžu návštevníci pozrieť v Žitnoostrovskom múzeu.