Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Väčšina lyžiarskych stredísk na hornej Nitre novinky nepripravila

Riaditeľka lyžiarskeho strediska Ski TMG Remata Soňa Tomanová informovala, že tento rok bude stredisko fungovať v starom režime.

Prievidza 24. novembra (TASR) - Väčšina lyžiarskych stredísk na hornej Nitre novinky pre návštevníkov na túto zimnú sezónu nepripravila. Výnimkou je Ski Cigeľ, ktorá bude svoju zjazdovku zasnežovať za pomoci novovybudovanej nádrže. Novinky, ktoré sa však netýkajú športovania, má aj lyžiarske stredisko na Remate pri Handlovej, a to na Fačkovskom sedle.

Novinkou na zjazdovke v Cigli je podľa starostu obce Štefana Mjartana vodná nádrž. "Vybudovalo ju tunajšie občianske združenie a spája v sebe protipožiarnu, protipovodňovú, rekreačnú funkciu a tiež slúži na zasnežovanie lyžiarskej zjazdovky," konkretizoval starosta s tým, že takto už obec nemusí byť odkázaná na prírodné podmienky, ale môže si zjazdovku zasnežovať sama.

Okrem nádrže pribudlo v chatovej oblasti na urbárskych pozemkoch desať chatiek, obec začala aj s budovaním hotela. "Zatiaľ máme urobené pivničné priestory, kde máme uskladnený ratrak a delá, teda zimnú techniku. Po získaní finančných prostriedkov by sme ho chceli dokončiť," ozrejmil Mjartan. Lyžiarska zjazdovka podľa jeho slov ponúka každý rok ako pridanú hodnotu tiež nádherný výhľad na prievidzskú dolinu a za dobrej viditeľnosti aj výhľad na Kľak.

Riaditeľka lyžiarskeho strediska Ski TMG Remata Soňa Tomanová informovala, že tento rok bude stredisko fungovať v starom režime. "Pripravujeme však nové zjazdovky, ktoré budú k dispozícii až na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Okrem toho sme zakúpili nový ratrak a vzhľadom na to, že sme stredisko pre telesne postihnutých športovcov, tak sme vybudovali aj výťah - bezbariérový vstup do reštaurácie, a to v spolupráci so Slovenským zväzom zdravotne postihnutých," doplnila. Návštevníci budú môcť využiť v prípade priaznivých podmienok celkom štyri zjazdovky a päť vlekov.

Skiarena Fačkovské sedlo podľa slov Róberta Hojča, riaditeľa spoločnosti Kľak, s.r.o., ktorá prevádzkuje lyžiarske stredisko, novinky na nadchádzajúcu sezónu, ktoré sa týkajú vlekov a zjazdoviek, nemá. Priamo pred vstupom však už druhý týždeň funguje znovuotvorený Salaš Kľak, kde počas zimnej sezóny pripravujeme viacero akcií, napríklad zabíjačky alebo koncerty. Návštevníkom bude za priaznivých podmienok k dispozícii sedem zjazdoviek rôznej náročnosti a štyri vleky, taktiež požičovňa výstroja, skiservis, lyžiarska škola či obchod so športovým oblečením.

Jozef Oprendek z lyžiarskeho strediska Ski Kľačno uviedol, že stredisko novinky na túto sezónu nemá. "Lyžiari budú mať k dispozícii, ako doposiaľ, tri zjazdovky, dva vleky a lyžiarsku škôlku pre deti," doplnil.

Novinky týkajúce sa lyžovania na túto sezónu nemá podľa slov Pavla Mišuru ani lyžiarske stredisko Homôlka pri Valaskej Belej, k jednej stávajúcej webkamere, ktorá sníma stredisko, však pribudla druhá. "Návštevníci môžu využiť dve zjazdovky a tri vleky, k dispozícii budú mať aj požičovňu lyží či bufet. Opätovne bude aj večerné lyžovanie, a to vždy v stredu, piatok a sobotu," dodal.