Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Veterinári a ochranári zachránili orla kráľovského unikátnym spôsobom

Orol kráľovský Foto: TASR/František Iván

Išlo približne o štvorročného samca orla kráľovského, ktorý koncom marca prežil zásah elektrickým prúdom.

Košice 10. mája (TASR) – Košickí veterinári, ľudia z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a zástupcovia spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) sa podieľali na záchrane približne štvorročného samca orla kráľovského, ktorý koncom marca prežil zásah elektrickým prúdom.

„Prežitie orla možno považovať za zázrak. Existovala však jediná možnosť, ako ho vrátiť späť do prírody a síce vykonať zákrok, ktorý doposiaľ nebol na Slovensku realizovaný,“ uviedol Ladislav Šimák, člen skupiny ochrany dravcov a sov. Nájdený orol totiž nebol schopný lietať a mal obhorené krídla a chvost.

„Orol bol prevezený na Univerzitu veterinárneho lekárstva a farmácie (UVL) v Košiciach. Ide o jedinca, ktorého sme dlhodobo sledovali, pochádza z hniezdneho páru a každoročne sa mu podarilo úspešne vychovať mláďatá,“ dodal Šimák.



Obhorené krídla a chvost sa veterinárni lekári rozhodli nahradiť inými, ktoré získali pátraním po vhodných darcovských perách. „Rozhodli sme sa, že na orlove spálené perá pripojíme zdravé od darcov, aby sme mu vrátili schopnosť letu,“ povedal Ladislav Molnár z UVL. Dodal, že táto metóda je známa v zahraničí a že kombinovanie správnych pier od darcov pre konkrétneho jedinca je veľmi náročné. „Napriek tomu sa nám to vďaka profesionálnemu prístupu v celkovej anestéze podarilo,“ doplnil Molnár. Zdôraznil, že prirodzeným spôsobom by náhrada spálených pier za nové trvala dva, alebo tri roky.

Po ošetrení a nutnej rekonvalescencii dnes v UVL orlovi dali na chvost rádiovú vysielačku, aby ho ochranári mohli sledovať a v prípade potreby aj zakročiť. „Orol kráľovský je vzácny druh, na Slovensku nehniezdi viac ako 40 párov, preto máme oňho starosť,“ poznamenal ďalej Šimák.

Orla dnes previezli do lokality neďaleko Moldavy nad Bodvou, kde ho zástupca spoločnosti VSE Jozef Tóth, ktorý má vo firme na starosti environmentálne aktivity, vypustil do voľnej prírody. „Vo VSE realizujeme kroky, aby sme predchádzali úhynom vtákom a zvierat na našich zariadeniach. Ročne do ochrany dávame niekoľko desiatok tisíc eur a podporujeme aj aktivity spojené s výskumom,“ povedal na záver Tóth.

Tu bude player