Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vežu Nebojsa na Slaneckom hrade už zakrývajú strechou

Slanecký hrad týčiaci sa nad obcou Slanec v okrese Košice Foto: TASR/František Iván

Podľa predpokladov by sa tak tento rok malo stihnúť plánované zastrešenie veže. Potrebné však bude aj dokončenie bleskozvodu.

Slanec 13. septembra (TASR) - V rámci rekonštrukcie Slaneckého hradu sa podarilo v týchto dňoch domurovať jeho vežu zvanú Nebojsa. Mohli sa tak začať práce na zastrešení tejto historickej stavby, ktorá sa týči nad obcou Slanec v okrese Košice okolie.

"V tejto chvíli tesári robia na veži krov strechy, osadili pomúrnicu, vo štvrtok (12.9.) sme vytiahli základný kríž. V priebehu ďalšieho týždňa možno už osadia aj hlavné krokvy," uviedol dnes pre TASR koordinátor prác a predseda občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec Eduard Gajdoš.

Podľa predpokladov by sa tak tento rok malo stihnúť plánované zastrešenie veže. Potrebné však bude aj dokončenie bleskozvodu.

Na pôvodne gotickom hrade pracuje od júna do novembra prostredníctvom úradu práce 16 robotníkov. Obec podľa starostu Jozefa Belu chce, aby veža v budúcnosti slúžila pre turistov ako vyhliadka. Z programu ministerstva kultúry Obnov si svoj dom na tohtoročný projekt vyčlenili zhruba 40.000 eur, pôvodne zamýšľaný rozpočet bol o 22.000 eur vyšší. "Na jar sme preto ešte nepočítali s tým, že budeme robiť strechu, ale z viacerých hľadísk sme usúdili, že je to potrebné urobiť v tomto roku, lebo nevieme, čo bude v ďalšom," uviedol v pre TASR Bela. Po úspešnom zastrešení je budúci rok v pláne obnova vypadnutých podlaží a ochodze veže.

Slanecký hrad bol zničený už v roku 1679 počas povstania Imricha Tökölyho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď Jozef Forgách dal zrekonštruovať centrálnu hradnú vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža postupne chátrať, v roku 1945 vyhorela.