Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vláda prerokuje najdôležitejšie problémy Bratislavy

Na archívnej snímke Bratislavský hrad. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda by mala odklepnúť Bratislave 13 miliónov eur na cesty. Magistrát má dostať dotáciu 10 miliónov eur, mestská časť Staré Mesto milión eur, ďalšie 2 milióny eur ako návratnú finančnú výpomoc.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Aktuálne potreby Bratislavy sa dostanú do pozornosti vlády. Tá by mala v stredu prerokovať najdôležitejšie problémy hlavného mesta, medzi nimi najmä otázky cestnej a železničnej dopravy, toxickej skládky v mestskej časti Vrakuňa či náhradného nájomného bývania. Avizoval to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Nepôjde o klasické výjazdové rokovanie, ministri sa stretnú na Úrade vlády SR, kam je Nesrovnal pozvaný.

Pôvodne sa mala vláda zaoberať udelením štatútu významnej investície pre developerov HB Reavis a J&T Real Estate v súvislosti s ich projektmi v Bratislave. Tí v pondelok (11.12.) svoje žiadosti stiahli, od investícií však neupúšťajú. Podpredseda vlády Peter Pellegrini v tejto súvislosti oznámil, že spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (obaja Smer-SD) pripraví novelu zákona o významných investíciách.

Vláda by mala odklepnúť Bratislave 13 miliónov eur na opravu ciest. Magistrát má dostať dotáciu 10 miliónov eur, mestská časť Staré Mesto milión eur, ďalšie dva milióny eur ako návratnú finančnú výpomoc. Štát chce v Bratislave riešiť i kritickú situáciu v historickej budove Slovenského národného divadla, kde je z dôvodu nevyhovujúcich technických riešení ohrozený hrací plán a prevádzka budovy. Na nevyhnutné opravy chce nájsť v štátnom rozpočte 980.000 eur. Rovnako plánuje 400.000 eur na vybudovanie priestorov pre alternatívne expozície a sprievodné podujatia v múzeu moderného umenia Danubiana.

Na stredajšom rokovaní má kabinet schváliť i návrh riešenia aktuálnych potrieb hlavného mesta, ako sú výpadok príjmov Bratislavy spôsobený nezrovnalosťami pri sčítaní počtu jeho obyvateľov, problematika stavu ciest či zvýšené finančné dopady spolufinancovania fondov EÚ v súvislosti so zmenou pravidiel na započítavanie DPH medzi oprávnené výdavky. Ministri dostanú úlohy, napríklad zabezpečiť navýšenie výkonov v osobnej železničnej doprave pre rok 2018, vrátane liniek v okolí Bratislavy či rekonštrukciu asfaltového povrchu hrádze vodného diela Gabčíkovo v Petržalke, Rusovciach a Čunove.

Kabinet sa bude zaujímať aj o projekt týkajúci sa hlavného mesta – ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline. Minister hospodárstva Žiga v správe pre vládu konštatuje, že treba urobiť konečné rozhodnutie vo vzťahu k trase ropovodu a k jeho realizácii. To ale brzdí stále platné negatívne uznesenie mestského zastupiteľstva Bratislavy, ktoré odmietlo trasovanie ropovodu na svojom území. Žiga odporúča dopracovať do 18 mesiacov projekt ropovodu a v prípade nezmeneného postoja hlavného mesta pozdržať realizáciu.

Platové tarify štátnych zamestnancov sa s účinnosťou od 1. januára 2018 zvýšia o 4,8 percenta. Vláda rozhodne aj o rovnakom raste platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Minister hospodárstva predloží opatrenia, ktoré by mali odstrániť bariéry pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) prinesie návrh zákona o uvádzaní dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiada o navýšenie počtu prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predloží návrh na povýšenie príslušníkov Ozbrojených síl SR do generálskych a vyšších generálskych hodností.