Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Obec Vlkanová má v erbe vlka, ale jej názov s ním nesúvisí

Hoci obec Vlkanová v Banskobystrickom okrese má v erbe vlka, jej názov s ním nesúvisí. Žije v nej vyše 1300 obyvateľov a stále pribúdajú. O ich odliv sa hlava obce Ľubomír Longauer rozhodne neobáva. Na snímke Železničná stanica v obci Vlkanová. Foto: TASR - Dušan Hein

V roku 1979 bola obec pripojená k Banskej Bystrici a v roku 1991 sa od nej odčlenila. Znova sa stala samostatnou obcou.

Vlkanová 2. júna (TASR) – Hoci obec Vlkanová v Banskobystrickom okrese má v erbe vlka, jej názov s ním nesúvisí. Obec v súčasnosti prekročila hranicu 1300 obyvateľov a v posledných rokoch stále pribúdajú. Ich odliv nehrozí, práve naopak, je pravdepodobné, že sa ich počet bude zvyšovať. Už dnes je tam v dvoch priemyselných parkoch zamestnaných okolo 1700 ľudí, ktorí dochádzajú za prácou z Banskej Bystrice a Zvolena.

"V roku 1250 uhorský kráľ Belo IV. potvrdil darovaciu zmluvu Radunovi a jeho synom za verné služby. Súčasťou rozsiahlych území a majetkov bola aj Vlkanová. Pôvod Raduna nie je celkom jasný. Mal šesť synov Jurka, Tomáša, Madáča, Tobiáša, Vlkana a Mika. Rod sa čoskoro rozdelil na vetvy, ktorých zakladateľmi boli spomínaní bratia. V názvoch dedín sa čiastočne zachovali i mená zakladateľov či prvých majiteľov," priblížil starosta obce Ľubomír Longauer.

Vlkanovi a jeho potomkom teda pripadla časť územia, kde sa vyvinula Vlkanová. Počas svojej histórie mala rôzne názvy od Walkanfalva (1432), Wlkanowa (1578) cez Farkaspetőfalva (1898) až po Vlkanová (1927). V roku 1979 bola obec pripojená k Banskej Bystrici a v roku 1991 sa od nej odčlenila. Znova sa stala samostatnou obcou. Typické vlkanovské priezviská sú Dian a Lepieš.

Z viacerých zachovaných kultúrnych pamiatok sa v obci nachádza renesančný kaštieľ zo 17. storočia so strelnými otvormi, v ktorom sa narodil významný historik a literárny kritik Alexander Matuška, podľa ktorého je pomenovaná aj ulica v obci.

Obnova školy a námestíčko sú najväčšie investičné akcie v tomto roku

Základná škola so štyrmi triedami a 56 žiakmi vo Vlkanovej sídli v historickej budove. Naposledy prešla rekonštrukciou v 70. rokoch a jej obnova je aj z hygienických dôvodov nevyhnutná. Obec s ňou začne v polovici júna a podľa starostu Ľubomíra Longauera náklady dosiahnu 437.000 eur. Pokryjú ich z vlastných úspor z predchádzajúcich rokov.

"Pôvodný projekt počítal so sumou viac ako 500.000 eur, ale v rámci verejnej súťaže sa nám ju podarilo znížiť. Vďaka tomu, že máme i základnú umeleckú školu v inom objekte, detičky školský rok dokončia tam. Do začiatku školského roka musí byť škola zrekonštruovaná, aby sme ich mohli uviesť už do nových priestorov. To bola naša podmienka. Podľa plánu nám firma má odovzdať vynovený objekt 21. augusta," uviedol Longauer.



Rekonštrukcia spočíva v nadstavbe jedného poschodia, ale aj vo vybudovaní bezbariérového prístupu. V budove školy nájde nové priestory i knižnica, ktorá dnes sídli na poschodí obecného úradu a je dosť navštevovaná.

Na snímke kaštieľ Bocian v obci Vlkanová.
Foto: TASR - Dušan Hein

Investícia do školského objektu je prospešná aj z hľadiska budúcnosti, keďže v posledných rokoch obyvatelia pribúdajú a Vlkanovú ako svoje bydlisko si vyberajú najmä mladé rodiny s deťmi. Buď odkúpia staré domy, ktoré prerobia, alebo stavajú nové.

Rekonštrukcia základnej školy však nie je najväčšou tohtoročnou investičnou akciou Vlkanovej. Tou bude vybudovanie námestíčka aj s rôznymi prvkami vonkajších cvičebných nástrojov, ktoré má slúžiť na stretávanie sa a relax miestnych obyvateľov a rôzne kultúrne podujatia. Dedina sa do nej plánuje pustiť na prelome leta a náklady sú viac ako 600.000 eur.

"Boli sme vyrozumení, že sme uspeli v projekte Budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Naša obec nemá verejné priestranstvo na stretávanie sa ľudí, preto ideme budovať námestíčko. Pôjde tadiaľ aj chodníček pre korčuliarov a chceme vytvoriť tiež prístavisko pre vodákov. Bude to oddychová zóna," dodal starosta.

Obec je hrdá na svojho rodáka, literárneho kritika Alexandra Matušku

Rodákom, na ktorého obec Vlkanová dodnes spomína, je Alexander Matuška, významná osobnosť literárnej kritiky, vedy, histórie a publicistiky. Narodil sa tam v roku 1910, zomrel v Bratislave v roku 1975.

Prozaik a publicista Ladislav Ťažký o ňom hovoril ako o zvláštnej, zložitej a rozporuplnej osobnosti, ale zároveň citlivej duši. "Jeho súdy v literatúre patrili k tým, proti ktorým bolo zbytočné sa odvolať. Bol to kritik imperátor, ale spravodlivý a nebojácny."

Na snímke rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie v obci Vlkanová.
Foto: TASR - Dušan Hein

Informácie o ňom z viacerých zdrojov sústredila a spracovala poslankyňa Obecného zastupiteľstva vo Vlkanovej, učiteľka Tatiana Čellárová. Sú obsiahnuté aj v prvej knihe o obci, ktorá vyšla vlani.

"V roku 1922 sa jeho rodičia presťahovali do Banskej Bystrice, kde kúpili dom na Komenského ulici č. 15. Dnes je na ňom pamätná tabuľa. Počas štúdia chodieval domov okolo povestnej banskobystrickej sedrie a väznice. Neraz sa musel na chodníku vyhnúť skupine žandárov, keď viedli do väznice nejakého odsúdenca. Iste mu vtedy na um neprišlo, že raz sa dostane za jej hrubé múry a cez zamrežované okno dovidí na rodičovský dom," uvádza Čellárová.

Matuška sa do väzenia dostal za prípravu a priebeh Slovenského národného povstania. Gestapo ho zatklo a uväznilo v roku 1944 po jeho potlačení.

V rokoch 1968-1971 bol poslancom Slovenskej národnej rady a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. V roku 1969 mu udelili titul národný umelec.

Na snímke prírodne ozdobený dom v obci Vlkanová.
Foto: TASR - Dušan Hein

Do literárneho života vstúpil ako pražský vysokoškolák článkom Hra na fujaru a pokrok. Bol poslucháčom českého literárneho kritika F. X. Šaldu. Zaujímali ho štúrovskí romantickí básnici, ale i Vajanský, Hviezdoslav, básnici slovenskej literárnej moderny Janko Jesenský a Ivan Krasko, slovenskí kritickí realisti Timrava, Jégé a ruskí klasici. Venoval sa dielu českého spisovateľa Karla Čapka a monograficky ho spracoval ako i tvorbu Rudolfa Jašíka a Jozefa Cígera-Hronského.

Podľa Čellárovej a jej informácií na webe obce, Matuška celoživotne naznášal slovenskú lenivosť, ktorá "uspávala do samoľúbosti, to falošné krčmové gesto, keď druh druha potľapkáva po pleci takmer ako prejav spoluúčasti na čine".

Polyfunkčný objekt má slúžiť pre zamestnancov firiem i seniorov

Ak obyvatelia dedín obyčajne dochádzajú za prácou do miest, v prípade Vlkanovej je to presne naopak. Denne tam cestuje do zamestnania okolo 1700 ľudí z Banskej Bystrice a Zvolena.

Na území obce sú totiž hneď dva priemyselné parky a ako tvrdí starosta Ľubomír Longauer, do budúcnosti sa u nich počíta s rozširovaním výroby pre automobilový priemysel. Celkovo by tak do Vlkanovej dochádzalo až do troch tisíc zamestnancov.

"Aj to je dôvod, prečo by sme potrebovali zrekonštruovať most, ktorý je vstupom do obce a je v nevyhovujúcom stave a cestu III. triedy. V tomto smere nás trošku trápi spolupráca s vyšším územným celkom, ktorý ich má na starosti. Každý rok na to upozorňujeme listom, a až teraz po ôsmich rokoch sme konečne dostali od nového pána predsedu prísľub, že sa s tým bude niečo robiť," konštatoval Longauer.



Vlkanovej by pomohlo aj vybudovanie cyklotrasy medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, kde sa dedina nachádza. Zamestnanci firiem by tak mohli využiť aj iný druh dopravy.

S rozširovaním výroby a prílivom nových pracovníkov súvisí tiež chystaná výstavba polyfunkčného objektu, ktorý chce predmetná firma postaviť. Projekt je na svete a dostal zelenú i od miestnych obyvateľov. Ako hovorí hlava obce, je tým milo prekvapený.

"Počíta sa v ňom s dvoma stovkami ubytovacích miest, kde by bývali zamestnanci dochádzajúci na týždňovky. Má tam vzniknúť aj 52 nájomných bytov o rozlohe 55 metrov štvorcových, veľká jedáleň, vývarovňa. Jedna časť by bola vyhradená pre seniorov, pre ktorých musíme zabezpečiť sociálne služby," priblížil Longauer.

Ako dodal, obec by základe zmluvy dostala k dispozícii desať bytových jednotiek a sama by rozhodla, kto tam pôjde bývať. Obyvateľov každoročne pribúda a mladé rodiny by takto mali hneď ubytovanie. Pri nájme 250 eur by to už pre ne mohlo byť zaujímavé.

Vďaka firmám v priemyselných parkoch Vlkanová nemá núdzu o finančnú podporu svojich kultúrnych podujatí, ktoré dokážu do dediny pritiahnuť okolo 1500 návštevníkov. Podľa starostu spolupráca s nimi je na dobrej úrovni a môžu si dovoliť organizovať kvalitný program a pozývať umelcov zvučných mien.