Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici platí zákaz návštev na lôžkových oddeleniach

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výnimky zo zákazu návštev sa nevzťahujú na osoby mladšie ako 16 rokov.

Žilina 28. augusta (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline platí od piatka na všetkých lôžkových oddeleniach zákaz návštev až do odvolania. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej zakázali návštevy vzhľadom na zhoršenú epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Doplnila, že výnimky zo zákazu povoľujú návštevu paliatívneho pacienta v terminálnom štádiu ochorenia súčasne dvom blízkym osobám. "Ďalej návštevu kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich pre vysluhovanie sviatostí, jednej osoby pre sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice, jednej osoby u pacienta s poruchami duševného zdravia a návštevu pacienta s psychickými ochoreniami podľa indikácie lekára v prípade, ak neprítomnosť osoby môže nepriaznivo vplývať na výsledky liečebného procesu," uviedla Záteková.

"Povoľuje sa aj návšteva pacienta v umelom spánku na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v prípade, ak z liečebného hľadiska je táto návšteva indikovaná - napríklad stavy po ťažkých traumatických poraneniach, sprievod jednej osoby v prípade detského pacienta a výnimky hodné osobitného zreteľa na základe rozhodnutia primára oddelenia," dodala hovorkyňa nemocnice.

Upozornila, že výnimky zo zákazu návštev sa nevzťahujú na osoby mladšie ako 16 rokov, rizikové skupiny osôb vo veku nad 65 rokov, osoby s chronickými ochoreniami alebo závažnými základnými ochoreniami so zníženou funkciou imunitného systému, osoby v paliatívnej starostlivosti, potvrdené prípady ochorenia COVID-19, osoby v karanténe a osoby vykazujúce respiračné príznaky.