Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Vo Východoslovenskom múzeu sprístupnili výstavu pokladov archeológov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci VSM vďaka výstave spoznajú nielen príbehy pamiatok z dávnych dôb, ale aj ľudí, ktorí ich vytvorili a formovali dnešný svet.

Košice 19. mája (TASR) - Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach v sobotu (18. 5.) sprístupnili návštevníkom výstavu s názvom Poklady archeológov v prúde času. Kurátor Ján Rákoš informoval, že archeologické nálezy nevyčísliteľného kultúrneho a historického významu budú vystavené v Historickej účelovej budove múzea do mája budúceho roka. Expozícia prezentuje dlhoročnú archeologickú činnosť VSM.

"Pre archeológa je každý z nálezov malým pokladom, ktorý odhaľuje um jeho tvorcu, vzťah vtedajších ľudí k umeniu a zároveň ich každodenný život. Dokonalosť a krása týchto výrobkov nás ohromuje aj po toľkých rokoch. Dodnes ich skúmame, učíme sa z nich a sú pre nás stálou inšpiráciou," uviedol Rákoš.

Návštevníci VSM vďaka výstave spoznajú nielen príbehy pamiatok z dávnych dôb, ale aj ľudí, ktorí ich vytvorili a formovali dnešný svet. Oboznámia sa so životom starých národov - Keltov, Germánov či Avarov a dozvedia sa množstvo zaujímavých informácií o stredovekom pochovávaní, zbrojárskom umení a spôsobe odievania v 18. a 19. storočí.

"Najvzácnejšie a najkrajšie nálezy budú doplnené o práce študentov zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu z Hodruše-Hámrov. Títo novodobí majstri umeleckého remesla predstavia repliky šperkov a zbraní z rôznych období. Celý zážitok naviac umocní digitálny audio sprievodca, ktorý prezradí rôzne zaujímavosti k vystaveným exponátom," upozornila kurátorka výstavy Mária Kundrátová.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.