Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V nemocnici Zvolen sa rodí čoraz viac detí, vlani ich bolo 1235

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vo zvolenskej nemocnici využívajú aj tzv. bezbolestný pôrod (PEDA). Lekári však odporúčajú konzultáciu s anestéziológom v ambulancii bolesti pred pôrodom.

Zvolen 23. januára (TASR) - V Nemocnici Zvolen prišlo na svet vlani 1235 detí. Bolo to o 37 viac ako rok predtým. Pre TASR to uviedla Alžbeta Sivá, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú nemocnica spadá.

Najčastejšími menami, ktorými pomenúvali rodičia svoje ratolesti, boli v minulom roku Hana, Ema, Sofia, Terézia, Kristína, Laura a Liliana, u chlapcov prevládali Adam, Michal, Martin, Jakub, Samuel, Ján, Filip a Lukáš.

"Rodičia si pre svoje deti vyberajú aj exotické mená ako napríklad Abby, Ami, Amy, Aylin, Dária, Luneta a Mia. Z netradičných chlapčenských možno spomenúť mená Arthur, Attila, Dárius, Demir, Gino, Gustáv a Brain," uviedla hovorkyňa.

Nemocnica Zvolen poskytuje na gynekologicko-pôrodníckom oddelení komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Taktiež na tomto oddelení sú hospitalizované pacientky s komplikáciami vo včasnej tehotnosti. Na oddelení šestonedelia sú pacientky s rizikovým tehotenstvom a po pôrode, kde sú spolu s dieťaťom v tzv. systéme rooming-in.

"Veľmi obľúbený je u nás i bonding. V súčasnosti zažíva táto teória svoju renesanciu. Za dva najdôležitejšie činitele, ktoré podporujú úspešné pripútanie sa a bezproblémové začatie dojčenia, sa považuje kontakt koža na kožu medzi matkou a dieťaťom a umožnenie novorodencovi, aby sa v prvých chvíľach po pôrode sám dostal k maminej bradavke a začal sať," priblížila Sivá.

Vo zvolenskej nemocnici využívajú aj tzv. bezbolestný pôrod (PEDA). Lekári však odporúčajú konzultáciu s anestéziológom v ambulancii bolesti pred pôrodom. Rodička môže požiadať o PEDU aj v priebehu pôrodu. Plánované operačné ukončenie tehotnosti formou cisárskeho rezu je možné aj v spinálnej anestézii, pri ktorej pacientka môže byť pri plnom vedomí.