Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vodárenská spoločnosť otvorila zrevitalizovanú záhradu pri Dunaji

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Park bude otvorený do novembra, cez zimu bude oddychovať.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Bratislavčania si oddnes môžu oddýchnuť v novej verejnej záhrade pri Vodárenskom múzeum. Nevyužívanú podnikovú záhradu pre verejnosť zrevitalizovala Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Tento rok bude otvorená do konca novembra.

Park o rozlohe približne jeden hektár je kombináciou lužného lesa a otvorenej záhrady. Je bezbariérovo prístupný zo strany cyklistickej trasy pri Dunaji a zo strany Devínskej ulice. V mieste, kde sa spája záhrada s cyklotrasou, vznikol cyklopoint a drevené plató. Tam nájdu návštevníci miesto na odkladanie bicyklov, informačné tabule, lavičky a blízko sú aj detské prvky. Na drevenom pódiu sa zase budú môcť usporadúvať rôzne podujatia. Cyklopoint postupne doplnia aj prístreškom.

Prioritou bolo využiť vodu rôznymi spôsobmi. Vznikli tak nielen fontánky s pitnou vodou, historická aj moderná, ale v záhrade môžu návštevníci nájsť aj fontánu, ktorá zobrazuje chlapca s volavkou. "Je to verná replika pôvodnej fontány, ktorá stála na mieste dnešného mosta Lafranconi, kde boli kedysi záhrady. Zapožičali sme si ju z mestského múzea," okomentoval prvok pri dnešnom otvorení Milan Trstenský z BVS. Objekt stráži aj bezpečnostná služba.

BVS stála prvá etapa obnovy parku 200.000 eur. "Veľa peňazí sme museli investovať na spevnenie svahu od Devínskej cesty, ktorý sa zosúval. Samotný mobiliár bola asi tretina ceny," poznamenal Trstenský. Záhradu chceli pôvodne otvárať už v lete. Mali však problémy s výberom dodávateľov. "Niektoré práce boli tiež trochu zložitejšie, ako sme očakávali, najmä spevňovanie svahu a výstavba schodiska," dodal.

Záhrada je pre verejnosť otvorená počas sezóny od 15. apríla do 15. septembra od 08.00 do 21.00 h. Mimo sezóny, teda od 1. marca do 14. apríla a od 16. septembra do 30. novembra, do nej môžu Bratislavčania prísť od 10.00 do 18.00 h. "V zime bude záhrada oddychovať, prípadne dorobíme prvky, ktoré bude verejnosť ešte požadovať," dodal Trstenský.

Počas ďalších rokov plánuje BSV zrevitalizovať celú plochu o troch hektároch. Projekt "Záhrada pre všetkých" je voľným pokračovaním projektu z rokov 2006 až 2007, ktorého cieľom bolo zlepšenie životného prostredia obyvateľov Bratislavy v urbanizovanom prostredí.