Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vodárne si pripomenú Svetový deň vody aktivitami pre verejnosť

Každoročne si tiež môžu obyvatelia na východe Slovenska, ktorí nie sú napojení na verejný vodovod VVS, dať overiť kvalitu svojej vody zo studne.

Košice 19. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa vody (22. marec) pripravila košická Východoslovenská vodárenská spoločnosť už tradične pre verejnosť niekoľko podujatí venovaných dospelým, ale aj deťom.

Zvedavci môžu vo štvrtok 22. marca absolvovať návštevu objektov spoločnosti počas tradičných otvorených dní. "Široká verejnosť si môže tieto objekty pozrieť spolu s odbornou prezentáciou," povedal výrobno-technický riaditeľ VVS Rudolf Kočiško. Akciu podľa neho obľubujú najmä žiaci základných škôl.

Každoročne si tiež môžu obyvatelia na východe Slovenska, ktorí nie sú napojení na verejný vodovod VVS, dať overiť kvalitu svojej vody zo studne. Vodárne ponúkajú možnosť bezplatnej analýzy vzorky 22. marca v čase od 8.00 do 14.00 h, v zákazníckych centrách VVS. Na testovanie treba priniesť 0,3 litra vody odobratej v ten deň.

Školáci si takisto prídu na svoje. Vodárne totiž pre nich chystajú každý rok nejakú súťažnú disciplínu. Aktuálne vymysleli pre žiakov súťaž o najlepší kreslený vtip na tému Pitná voda. "Úlohou detí je vytvoriť vtipnú myšlienku o pitnej vode a vizuálne ju vyjadriť," vysvetlil Kočiško. Zohľadňuje sa výtvarné prevedenie aj pointa, povolená je akákoľvek výtvarná technika. Ocenené budú tri najlepšie návrhy.

Vodárne pripravili pre žiakov aj časopis Vodníček, určený najmä pre II. stupeň ZŠ. Aktuálne číslo časopisu Vodník prináša informácie o vode, jej cene, kvalite či správnom pitnom režime. Oba bezplatné časopisy si možno pýtať na zákazníckych centrách vodární.

Svetový deň vody je medzinárodnou aktivitou, ktorá vznikla v roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí.