Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Kotleba sa stal novým županom BBSK

Marián Kotleba Foto: FOTO TASR/Ján Siman

Od voličov dostal 55,53 percenta hlasov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal Marian Kotleba (ĽSNS). V druhom kole krajských volieb dostal od voličov 55,53 percenta (71.397 hlasov). Doterajší šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) kraja skončil so ziskom 44,46 percenta (57.164 hlasov).

Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov druhého kola voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BBSK už spočítali všetky hlasy, volebná účasť dosiahla 24,61 percenta.



Podľa Maňku by Kotleba dnes dosiahol podobný výsledok aj v iných krajoch


Ešte väčší šok ako pred dvoma týždňami v štábe Ľudovíta Kaníka zažili dnes spolustraníci a priaznivci Vladimíra Maňku v krajskej centrále SMERu-SD v Banskej Bystrici. Voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) totiž s pomerne vysokým náskokom vyhral Marián Kotleba z Ľudovej strany - Naše Slovensko.

Na snímke neúspešný kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a súčasný banskobystrický župan Vladimír Maňka (vľavo) hovorí s novinármi po ohlásení neoficiálnych výsledkov 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov v sobotu 23. novembra 2013 v Banskej Bystrici.
Foto: FOTO TASR/Dušan Hein
"Myslím si, že keby Kotleba kandidoval v ktoromkoľvek kraji, tak dosiahne podobný výsledok, snáď okrem Bratislavy. Je to problém celoslovenský a naozaj ho bude potrebné riešiť," boli prvé slová Maňku na výsledky volieb, v ktorých sa očakávalo práve jeho víťazstvo.

Ako ďalej uviedol, výsledky banskobystrických volieb sú "určitým protestom občana". Kotlebovi voliči sú podľa neho v prvom rade jeho skalní, potom sú to ľudia, ktorí majú pocit, že niektoré veci sa neriešia tak, ako by sa mali a tretia skupina sú mladí ľudia, ktorí si povedali poďme voliť Kotlebu, nech je zábava.

Podľa neho bude musieť nastať zvrat v politike smerom k občanom. "Ľuďom budeme musieť hovoriť veci, ktoré majú pocit, že sa neriešia," pripomenul.

Maňka zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že v druhom kole volieb sa za neho nepostavila aj pravica. V reakcii na prehru ale nemieni odísť z politiky, kraju chce však aj naďalej pomáhať.



P. Frešo: Víťazstvo M. Kotlebu je obrovskou prehrou demokracie

Víťazstvo Mariána Kotlebu (ĽSNS) v Banskobystrickom samosprávnom kraji je obrovskou prehrou demokracie na Slovensku a veľkým varovným prstom. Na víťazstvo Kotlebu takto reagoval staronový predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených).

"Povedzme si to rovno, je to aj rana, ktorú nikto z nás nečakal," podotkol Frešo. Demokratické strany by si teraz podľa jeho slov mali od ďalšieho dňa spolu sadnúť a extrémistov zastaviť aj tým, že sa im odoberú všetky možné živné pôdy, kde sa realizujú. "Všetky demokratické strany sú teraz povinné, aby spojili svoje sily a čelili extrémizmu. Nielen v Bystrici, ale po celom Slovensku," dodal.

Na otázku, či nesie aj SDKÚ-DS svoju zodpovednosť za Kotlebovo víťazstvo, Frešo neodpovedal, vinníka hľadať ani pomenovávať nechcel. "Za to nesú vinu všetky demokratické strany," pripomenul. SDKÚ-DS však podľa neho prinášala do parlamentu zákony, ktoré mali odoberať živnú pôdu extrémizmu a podotkol, že on sám vyjadril podporu aj druhému z kandidátov Vladimírovi Maňkovi. "Víťazstvo Kotlebu je porážkou demokracie na Slovensku. Verím však, že iba čiastočnou, je to možno iba jedna prehratá bitka," dodal s tým, že v budúcnosti treba takejto hrozbe čeliť. "Aj Hitler sa demokratickým spôsobom dostal k moci," konštatoval.



M. Belička: Máme za sebou náročnú kampaň, vyjadríme sa popoludní


Volebný úspech v boji o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes v noci zástupcovia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) odmietli pre TASR komentovať. Člen predsedníctva ĽSNS Miroslav Belička stručne oznámil, že vyhlásenie poskytnú popoludní po 14.00 hodine. Dôvodom má byť vyčerpanosť z náročnej kampane.

Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa podľa neoficiálnych výsledkov stal Marian Kotleba. Ten trávi volebnú noc v súkromí a mobilný telefón má vypnutý. Na výsledky volieb dnes v noci stručne zareagoval len člen predsedníctva ĽSNS Miroslav Belička. "Máme za sebou náročnú kampaň, nebudem vám teraz hovoriť, lebo nás už všetci hľadajú ako hľuzovky. My sme dali stanovisko, že všetko budeme riešiť v nedeľu po štrnástej hodine," povedal Belička.