Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

P. Frešo svoj post obhájil, stal sa staronovým predsedom BSK

Na snímke kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a súčasný bratislavský župan Pavol Frešo prichádza do volebnej centrály po skončení 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov 23. novembra 2013 v Bratislave. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Frešovi do týchto chvíľ odovzdalo hlas 71,06 percenta voličov, Flašíkovej Beňovej 28,93.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených) ostáva vo funkcii aj ďalšie štyri roky. V druhom kole krajských volieb dostal do voličov 74,24 percenta (74.132 hlasov). Jeho vyzývateľka Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) získala 25,75 percenta (25.714 hlasov).

Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov druhého kola voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK spočítali všetky odovzdané hlasy, volebná účasť dosiahla 17,89 percenta.





P. Frešo: Výhra je precedensom, že Smer-SD je poraziteľný


Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, ktorý obhájil podľa neoficiálnych výsledkov svoj post víťazstvom v 2. kole volieb predsedov samosprávnych krajov v Bratislave.
Foto: FOTO TASR/Martin Baumann
V Bratislave sme jasným spôsobom Smer-SD porazili a tesné súboje v Košickom a Nitrianskom kraji dokazujú, že ľavica je poraziteľná. Po spočítaní prevažnej väčšiny hlasov vo voľbách do vyšších územných celkom (VÚC) to dnes vyhlásil kandidát na župana Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených). Podotkol, že v tomto kole bol zvolený rekordne najvyšším počtom hlasov, ktoré kedy vôbec získali šéfovia Bratislavského samosprávneho kraja.

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.



M. Flašíková Beňová: Druhé kolo volieb VÚC rozhodla podpora voličov D. Krajcera


Volebný výsledok korešponduje s faktom, že strana Nová Väčšina – Dohoda podporila v druhom kole volieb Pavla Freša. Uviedla to kandidátka strany Smer-SD na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Monika Flašíková Beňová na margo neoficiálnych výsledkov druhého kola volieb do VÚC.

"Voliči, ktorí dali v prvom kole svoje hlasy kandidátovi Novej väčšiny Danielovi Krajcerovi, ich tentoraz dali Pavlovi Frešovi," uviedla Flašíková Beňová. Zdôraznila však fakt, že oproti prvému kolu dostala o jeden a pol percenta hlasov viac. "Mrzí ma len, že volebná účasť bola nižšia," dodala. Flašíková Beňová zopakovala, že je rada za postup do druhého kola. "Už to bolo príjemné prekvapenie," uviedla kandidátka Smeru, pričom pripomenula, že proti nej stál kandidát s podporou koalície desiatich strán. Frešovi a novému zastupiteľstvu zaželala veľa dobrých rozhodnutí pre samosprávny kraj.

Monika Flašíková-Beňová
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
K víťazstvu Mariana Kotlebu v Banskosbystrickom samosprávnom kraji uviedla, že podľa nej doplatil v tomto prípade kandidát Smeru Vladimír Maňka na to, že SDKÚ-DS a SaS nedali jasný odkaz svojim voličom, že si neprajú na poste predsedu BBSK extrémistu. "Bolo to ich psou povinnosťou, no neurobili to," povedala Flašíková Beňová. V tomto prípade neprehral Maňka, prehrali SDKÚ-DS a SaS.

Na otázku, či v súčasnej situácii bude kandidovať opäť do európskeho parlamentu, odpovedala, že má záujem, no rozhodne o tom predsedníctvo strany.