Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Z. Trebuľa sa opäť stal predsedom KSK

Zdenko Trebuľa Foto: FOTO TASR/František Iván

V druhom kole krajských volieb získal 53,07 percenta hlasov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Staronovým predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stal Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK) so ziskom 53,07 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Bauer (KDS) dostal od voličov 46,92 percenta hlasov.

Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov druhého kola voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V KSK už spočítali odovzdané hlasy zo všetkých volebných okrskov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.



Z. Trebuľa: Takú nenávistnú kampaň som ešte nezažil


Volebná súťaž o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) priniesla víťazstvo súčasnému šéfovi Vyššieho územného celku Zdenkovi Trebuľovi, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, Most-Híd, SMK-MKP. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojho súpera Rudolfa Bauera (KDS, SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA) o viac ako šesť percent, čo v konečných súčtoch prinieslo rozdiel o 4631 hlasov. Volebná účasť v Košickom kraji bola na úrovni 12,21 percenta a bola najnižšia zo všetkých krajov, v ktorých sa druhé kolo volieb uskutočnilo.

Staronovým predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stal podľa neoficiálnych výsledkov Zdenko Trebuľa so ziskom 53,07 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Bauer (KDS) dostal od voličov 46,92 percenta hlasov. Na snímke Zdenko Trebuľa (uprostred) počas čakania na spočítanie hlasov.
Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta
„Bolo to napínavé,“ zhodnotil výsledok volieb Trebuľa. Poukázal na to, že v prvom kole volieb bolo desať kandidátov, pričom ôsmi sa v druhom kole spojili pri podpore Bauera. „Politika nemá logiku a pravidlá, ale ukázalo sa, že my sme ľudí spojili,“ doplnil staronový predseda KSK.

„Je tu veľa projektov, ktoré je potrebné dokončiť. Dostali sme 22 miliónov eur na opravu ciest, ktoré by sa mali začať realizovať na jar,“ dodal s tým, že verí v úspešné čerpanie zdrojov aj nasledujúcom plánovacom období a ľudia v kraji to pocítia.

Trebuľa sa vyjadril aj ku kampani, ktorá sa podľa neho v posledných dvoch týždňoch radikalizovala. „Za pätnásť rokov, čo som v komunálnej, či regionálnej politike som sa nestretol s takými osobnými atakmi a s takou nenávisťou,“ vyhlásil. Prízvukoval, že sú tu prvé signály, že extrémizmus sa dostáva do takej pozície, ktorá túto krajinu môže do budúcna ohroziť. Odpovedi na spôsob komunikácie s spoluprácu s Mariánom Kotlebom sa vyhol.

R. Bauer: Pri víťazstve Z. Trebuľu rozhodla podpora maďarských strán


Pri víťazstve Zdenka Trebuľu (Smer-SD, Most-Híd, SMK) v druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) boli rozhodujúce hlasy voličov maďarskej národnosti, resp. podpora strán Mostu-Híd a SMK. Myslí si to porazený protikandidát Rudolf Bauer (KDS), ktorý mal podporu SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, OKS a DS.

"Rozhodli maďarské strany. Pokiaľ by stáli na strane pravicových strán, výsledok by bol opačný," uviedol dnes Bauer pre novinárov v reakcii na výsledky volieb.

Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer (vľavo) vo svojej volebnej centrále v Košiciach
Foto: TASR/František Iván
Napriek prehre Bauer vyzdvihol, že viaceré pravicové strany sa po prvom kole volieb dokázali zjednotiť a podporili ho. "Ja som veľmi rád, že sa podarilo v druhom kole zjednotiť širokú pravicovú koalíciu a to už samo osebe je úspechom, čiže nepovažujem to za zlyhanie pravice. Naopak, tu sa ukázalo sa, že pri spolupráci pravicových strán sa dá dosiahnuť veľmi vyrovnaný súboj a veľmi dobrý výsledok," konštatoval.

Podľa neoficiálnych výsledkov v druhom kole volieb vyhral súčasný šéf VÚC Trebuľa so ziskom 53,07 percenta hlasov. Bauer dostal 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.

Bauer ešte po sčítaní zhruba tretiny hlasov pred Trebuľom viedol, napokon sa ujal vedenia súčasný predseda KSK, ktorého náskok postupne narastal. "Vyzeralo to najprv dobre. Zrejme preto, že v Košiciach som opätovne vyhral, ale žiaľ rozhodli mimokošické okresy a hlavne maďarské hlasy, maďarské strany, ktoré podporili pána Trebuľu," uviedol Bauer. Pripustil, že zamýšľaná mobilizácia voličov do druhého kola nevyšla, keďže prišlo voliť ešte menej ľudí, ako v prvom kole. "Som veľmi zvedavý, ako to bolo v Košiciach, lebo myslím si, že tu sa podarilo zmobilizovať voličov, ale v mimokošických okresoch tam určite bola omnoho nižšia účasť," zhodnotil.

K úspechu Trebuľovi pomohla podľa Bauera aj kampaň s "násobne viac finančnými prostriedkami", ako aj návštevy ústavných činiteľov v Košickom kraji.

Starosta mestskej časti Košice Západ a bývalý predseda KSK sa poďakoval voličom, ktorí prišli k voľbám, a Trebuľovi zablahoželal k víťazstvu.