Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

T. Mikuš je staronovým županom v TTSK

Aktuálny predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš obhájil podľa neoficiálnych výsledkov svoj post víťazstvom v 2. kole volieb predsedov samosprávnych krajov 23. novembra 2013 v Trnave. Foto: FOTO TASR/Lukáš Grinaj

V druhom kole krajských volieb získal 60,26 percenta hlasov.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Aktuálny predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS) obhájil svoj post víťazstvom v druhom kole krajských volieb. Získal v nich 60,26 percenta hlasov. Jeho súper József Berényi (SMK, OKS) dostal od voličov 39,73 percenta.

Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov druhého kola voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TTSK spočítali všetky odovzdané hlasy. Volebná účasť dosiahla 17,28 percenta.



Nový predseda TTSK Tibor Mikuš je s výsledkom volieb spokojný


Tibor Mikuš bude vykonávať funkciu predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) aj nasledujúce štyri roky. Ide už o jeho tretie volebné obdobie. V 2. kole krajských volieb zvíťazil nad protikandidátom Józsefom Berényim pomerom hlasov 60,3 % k 39,7 %. Mikušovi odovzdalo svoj hlas 48.358 voličov, čo je o 17.000 viac ako v 1. kole.

Aktuálny predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš obhájil podľa neoficiálnych výsledkov svoj post víťazstvom v 2. kole volieb predsedov samosprávnych krajov 23. novembra 2013 v Trnave. Na snímke Tibor Mikuš s manželkou po vyhlásení neoficiálnych výsledkov.
Foto: FOTO TASR/Lukáš Grinaj
Znovuzvolený predseda po zverejnení neoficiálnych výsledkov hlasovania povedal, že je spokojný, hoci spokojnejší by bol, keby bol zvíťazil už v 1. kole. Poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a špeciálne tým, ktorí dali hlas jemu. "Verím, že ich dôveru nesklamem," povedal predseda TTSK. Konštatoval, že voliči v južných okresoch kraja volili na etnickom princípe.

"To je neodškriepiteľný fakt. Myslím si, že ľudia by mali posudzovať kandidátov nie podľa národnosti, ale podľa výsledkov práce," dodal Mikuš. Povedal, sa po voľbách v jeho práci nič zásadného nezmení, pretože v predvolebnej kampani nedával občanom nereálne sľuby, ale sľúbil, že bude pokračovať v začatej práci. Pozitívne hodnotil korektné vystupovanie J. Berényiho v kampani a dúfa, že také vzťahy budú i naďalej, nakoľko Berényi sa stal členom krajského parlamentu.

J. Berényi: Výsledky volieb do VÚC posilnia pozície SMK


Zázrak sa nekonal, v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyhral opäť Tibor Mikuš, ktorému som krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov zablahoželal. Za výsledok, ktorý som dosiahol v regionálnych voľbách, sa hanbiť nebudem. Povedal to kandidát na post predsedu TTSK József Berényi.

"V porovnaní s prvým kolom ma podporilo v sobotu (23.11.) viac ako dvojnásobok voličov, získal som viac hlasov ako Tibor Mikuš v prvom kole," konštatoval s tým, že mobilizácia jeho potenciálnych voličov bola úspešná, ale svojich voličov mobilizoval aj jeho protikandidát. "O 17.000 hlasov som dostal viac, ale o taký istý počet získal viac aj staronový predseda TTSK," pokračoval.

József Berényi
Foto: FOTO TASR/Michal Svítok
V TTSK žije 21 percent obyvateľov maďarskej národnosti. "Získal som zhruba 40 percent hlasov, čo pre mňa znamená z politického hľadiska veľký úspech," povedal. Pripomenul, že samosprávne kraje boli vytvorené tak, aby maďarský kandidát len tak jednoducho nevyhral. Upozornil na to, že túto argumentáciu vyslovil po prvýkrát. "Počas kampane som sa tomu vyhýbal, nechcel som, aby sa konali voľby na základe etnickej príslušnosti," priznal. Zdôraznil, že predseda vlády Robert Fico hrubým spôsobom zasahoval do volieb a vytiahol maďarskú kartu. "Na jednej strane aktivizoval voličov severných okresov TTSK, na druhej strane však dosiahol, že Maďari boli pasívni v Banskobystrickom kraji a vyhral Marián Kotleba."

Berényi poukázal na to, že SMK sa výsledkom krajských volieb vrátila späť na politickú scénu a ako sa ukázalo, on sám je dôveryhodnou osobou. Potvrdzuje to necelých 40 percent voličských hlasov. Podľa jeho slov takáto podpora umožňuje, aby SMK mala dosť veľký vplyv v TTSK. "Naším prvoradým cieľom je vrátiť sa do národnej politiky, preto je dôležité získať posty v politických, štátnych, regionálnych štruktúrach, aby sme mohli presadiť náš program," ozrejmil.