Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Východniari si opäť môžu bezplatne skontrolovať kvalitu vody zo studní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Záujemcovia o rozbor môžu svoju vodu zo studne otestovať presne vo Svetový deň vody 22. marca.

Košice 12. marca (TASR) – Bezplatnú analýzu vody z domových studní ponúka východniarom aj tento rok pri príležitosti Svetového dňa vody (22.3.) Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., (VVS).

"Pitie vody zo studne, ktorá nie je kontrolovaná, sa rovná ohrozeniu života," varoval dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha. Každý rok podľa neho analýzy dokazujú, že mnohé studne obsahujú nebezpečné dusičnany. "Keď zdroje nie sú kontrolované, voda nie je pitná," zdôraznil.

Za posledné roky rozbory ukázali, že nekvalitnú vodu pijú ľudia z okresov Trebišov, Vranov nad Topľou a Michalovce. "Východné okresy majú najhoršiu kvalitu vody v rámci spoločnosti," komentoval výrobno-technický riaditeľ VVS Rudolf Kočiško.

Hreha za ohrozenie zdravia považuje aj to, ak sa ľudia napriek tomu, že majú studňu, nechcú pripojiť na verejný vodovod. Podľa neho je to oveľa lacnejšia možnosť. Vyrátal, že samotná studňa, jej vybudovanie, čerpadlo a analýzy stoja viac. Hreha poznamenal, že ľudia by sa mali zamyslieť, či im zdravie rodiny nestojí za to, aby mesačne platili pár eur za vodu z verejného vodovodu, ktorý je pravidelne kontrolovaný.

Vzorku vody treba doručiť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak treba v čase od 8.00 h do 14.00 h. Jedna osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. V prípade záujmu o hromadnú analýzu je potrebné sa dohodnúť vopred telefonicky na 055/7924502. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod.