Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výletom do Bardejova sa končí hosťovanie parného rušňa Ventilovka

Na archívnej snímke Dominik Drevický z PŽS v kabíne parného rušňa rady 431.0 "Ventilovka", v pozadí zrenovovaný dieselový rušeň "Sergej" v Humennom 21. júna 2017. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Pre železničných fajnšmekrov a turistov je pripravená aj mimoriadna ponuka.

Košice 24. augusta (TASR) - Návšteva Bardejova s jeho historickým centrom a jarmokom je cieľom sobotňajšej jazdy mimoriadneho historického vlaku, ktorý ráno vypravili z košickej železničnej stanice. Jazda je súčasťou celoročného programu Veľký vlakový výlet s objavovaním krás východného Slovenska prostredníctvom nostalgických vlakov.

"Vlak je zložený z historických vagónov a ťahá ho unikátny parný rušeň Ventilovka, pre ktorý to je vlastne rozlúčková jazda na Slovensku, keďže po tomto podujatí sa vracia späť do Českej republiky. Naša sezóna s nostalgickými vlakmi nekončí, ale myslím, že štvormesačné hosťovanie 90-ročnej parnej lokomotívy bolo výnimočným spestrením pre všetkých východniarov," uviedol za organizátorov Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Pre železničných fajnšmekrov a turistov je pripravená aj mimoriadna ponuka. "Pripravili sme jazdy s parnou lokomotívou po bardejovskej vlečke až k budove bývalého závodu JAS, čo je skutočne veľká vzácnosť, nakoľko po týchto koľajniciach parný vlak nikdy neprešiel," priblížil Tomáš Haviar zo Železničnej kompánie Slovenska.

Vlak smerujúci z Košíc cez Prešov do Bardejova má celkovo sedem vozňov s vypredanými zhruba 350 miestami. Podujatie na záver leta pripravili nadšenci zo združenia Detská železnica Košice a Železničnej kompánie Slovenska s podporou Prešovského samosprávneho kraja (PSK), mesta Bardejov a Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Popoludní sa vlak vracia naspäť do Košíc.