Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výpovede pre správcov neznamenajú prerušenie zberu odpadu

Výpovede zasiela mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO, a.s.), ktorá ich v mene magistrátu v závere roku 2011 uzatvorila s každým pôvodcom odpadu.

Bratislava 19. marca (TASR) - Bratislavská samospráva upozorňuje správcovské spoločnosti i vlastníkov nehnuteľností a bytov, že v nasledujúcich dňoch im budú doručované výpovede zmlúv o odvoze a likvidácii komunálneho odpadu.

Výpovede zasiela mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO, a.s.), ktorá ich v mene magistrátu v závere roku 2011 uzatvorila s každým pôvodcom odpadu. Obe inštitúcie týmto krokom reagujú na zmenu zákona o odpadoch. Tá definuje systém zberu komunálneho odpadu i platenie poplatkov. Legislatíva taxatívne stanovuje, že inštitúciou, ktorá stanovuje výšku miestneho poplatku a jeho príjemcu, môže byť len mesto a nie akákoľvek iná, aj keď samosprávou zriadená právnická osoba (napr. OLO). Výpovede pre správcov či fyzické osoby zo strany spoločnosti OLO neznamenajú prerušenie ani ukončenie zberu či prepravu komunálneho odpadu.

"Všetky povinnosti vo vzťahu k pôvodcovi odpadu ostávajú počas výpovednej lehoty nemenné, pretože samospráva hlavného mesta prijala na preklenovacie obdobie do podpísania nových zmlúv s magistrátom dočasné pravidlá," zdôvodnil pre TASR hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

Podľa neho počas nadchádzajúceho dvojmesačného výpovedného obdobia posilnil magistrát odborné kapacity na oddelení miestnych daní a poplatkov, ktoré garantuje spomínanú agendu a sídli na Blagoevovej ulici č. 9. Postup na zapojenie sa do bratislavského systému zberu komunálneho odpadu je aj na stránke mesta www.bratislava.sk v časti Dávame do pozornosti.