Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vyšla nová kniha o Nitre, obsahuje aj novoobjavené dokumenty

Nitra Foto: Tablet.TV

Nechýbajú ani životopisné údaje o málo známych osobnostiach mesta či súpis archaizmov, ktoré sa už z jazyka Nitranov vytrácajú.

Nitra 24. marca (TASR) – Svoju novú knihu o Nitre predstavil v týchto dňoch spisovateľ a bádateľ Štefan Košovan. Autor publikácie Nitra, druhé Coventry, ktorá je o bombardovaní mesta sovietskym letectvom počas druhej svetovej vojny, tentoraz siahol po archívnych dokumentoch. Vybral z nich zaujímavosti, z ktorých mnohé ešte neboli nikdy publikované.

Košovanova kniha s názvom Nitra, moje rodné mesto alebo osemdesiat rokov pod Zoborom obsahuje historické informácie o katastrofách, ktoré mesto postihli, ale aj zaujímavosti o rieke, doprave, budovách či spolkoch, ktoré tu v minulosti pôsobili. Nechýbajú ani životopisné údaje o málo známych osobnostiach mesta či súpis archaizmov, ktoré sa už z jazyka Nitranov vytrácajú.

Zaujímavosťou sú aj doposiaľ nepublikované informácie z 300-ročných dokumentov, ktoré sa autorovi podarilo objaviť. „Našiel som ich v Diecéznej knižnici, kde dovtedy nevedeli, že sa tam nachádzajú. Ide o štatút viničného hospodárstva v Nitre. Sú to zápisnice zo 44 rokov, ktoré veľmi podrobne opisujú niekdajší život vinohradníkov v Nitre, kúpu a predaj majetkov, ale napríklad aj pokuty, ktoré viničný richtár udelil,“vysvetlil Košovan.

Druhým novoobjaveným dokumentom sú zápisnice uličného richtára Kapitulskej ulice. „Je to naozaj komplexný súbor, ktorý obsahuje zápisnice za 98 rokov, nechýba v nich ani jeden rok, takže naozaj veľmi dobre dokážu dokumentovať život v Nitre pred 300 rokmi,“ dodal Košovan.