Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vo Vysokých Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Najnebezpečnejšie sú strmé svahy s južnou a východnou orientáciou. Príčinou uvoľnenia lavín môže byť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky.

Demänovská Dolina 13. januára (TASR) – Vo vysokých polohách Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

V ostatných pohoriach sa zmiernilo na 2. stupeň. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Filip Kyzek.

Najnebezpečnejšie sú strmé svahy s južnou a východnou orientáciou. Príčinou uvoľnenia lavín môže byť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky, s ktorou sa stále dostatočne nepreviazal novší sneh. Stabilizuje sa len veľmi pomaly, preto ho vietor previeva na záveterné svahy, do žľabov a ďalších terénnych nerovností. Menšie lavíny sa môžu zosunúť aj samovoľne.

Dnes ráno bolo na horách prevažne polooblačno, na severe miestami hmlisto so slabými snehovými prehánkami. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom ochladení pohybovala od -20 do -9 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý vietor západných smerov rýchlosťou do 15 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 5 cm prachového snehu.

„Snehová pokrývka je naďalej rozložená veľmi nerovnomerne. Lavínová situácia je preto aj v rámci jednotlivých pohorí veľmi rozdielna a bezpečný pohyb vo vysokohorskom teréne si bezpodmienečne žiada výbornú znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie,“ upozornil dôrazne Kyzek.