Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstava vo Zvolene prináša 250 druhov húb

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cieľom výstavy, ktorá už má v kalendári múzea stabilné miesto, je ukázať druhové bohatstvo a krásu húb v slovenskej prírode

Zvolen 11. októbra (TASR) - Súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb opäť sprevádza aktuálny, v tomto roku už 19. ročník výstavy Huby v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Výstava potrvá oddnes do piatka 13. októbra.

"Každý, kto sa chce zapojiť do súťaže, musí priniesť svoje druhové úlovky, osobitne zabalené do papierového vrecka alebo novín. K jednotlivým nálezom je potrebné pripojiť údaje o nálezisku a dátum zberu," povedal pre TASR pracovník múzea Marek Vanga.

Podmienky súťaže nie sú samoúčelné. Niektoré vybrané huby budú totiž uložené v herbári LDM a údaje o náleziskách pomôžu pri mapovaní rozšírenia húb na Slovensku. Ten, kto prinesie najväčší počet húb, získa zaujímavú knižnú odmenu.

Na výstave možno už dnes uvidieť do 250 druhov húb, ktoré v uplynulých dňoch nazbierali pracovníci múzea v lesoch v okolí Muráňa a na Podpoľaní.

"Po suchom lete s nedostatkom vlahy boli prognózy veľmi nepriaznivé, ale jesenné dažde a babie leto sezónu zachránili a v týchto dňoch možno v lesoch a na lúkach nájsť celkom pekné úlovky," uviedol Vanga.

Cieľom výstavy, ktorá už má v kalendári múzea stabilné miesto, je ukázať druhové bohatstvo a krásu húb v slovenskej prírode, rozšíriť vedomosti verejnosti o tejto tajuplnej skupine organizmov, pritiahnuť mládež k zberu húb, aktívnemu tráveniu voľného času v prírode a k jej ochrane. Ďalším cieľom je naučiť praktických hubárov bezpečne poznať smrteľne jedovaté druhy húb, ktoré si každoročne vyberajú svoju krutú daň.

Sprievodným podujatím budú mykologické poradne Stanislava Glejduru, Jána Gápera a Vladimíra Kunca z Technickej univerzity vo Zvolene.