Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Z čističky vo Vrakuni sa podľa starostu šíri neznesiteľný zápach

Vrakuňa Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Keďže sa obyvatelia Vrakune na zápach stále sťažujú, dozorná rada požiadala Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a jej dcérske spoločnosti, aby hľadali ďalšie riešenia.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Z čistiarne odpadových vôd (ČOV) v bratislavskej Vrakuni sa šíri neznesiteľný zápach. Upozornil na to starosta mestskej časti Martin Kuruc na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva. "Čistiareň je na okraji Vrakune. Z jednej strany je obkolesená letiskom, tam to nevadí nikomu, ale hneď ako zafúka vietor smerom do mestskej časti, tak je to neznesiteľne šíriaci sa zápach, na ktorý som upozornil aj generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS)," priblížil Kuruc.

Tento problém eviduje aj Dozorná rada BVS a zaoberala sa ním aj v minulom roku. Podľa jej šéfa a mestského poslanca Radovana Jenčíka sa vtedy na mieste našli okamžité riešenia, aby sa intenzita zápachu znížila. "Pri tej obhliadke sme zistili, že najväčší zápach bol vtedy, keď prišli autá a vypúšťali splašky do zbernej jamy. Vypúšťali ich z výšky 10 až 12 metrov. Urobili sa opatrenia. Hadice sa natiahli až po hladinu a časť jamy sa prekryla," spresnil. Keďže sa obyvatelia Vrakune na zápach stále sťažujú, dozorná rada požiadala BVS a jej dcérske spoločnosti, aby hľadali ďalšie riešenia. "Mám informáciu, že našli riešenie vo forme nastrekovania aerosólu. Nie je to forma prekrývania, ale skôr pohlcovania zápachu. Riešenie má byť už na stole. Požiadal som, aby nám ho predložil na rokovanie dozornej rady," povedal Jenčík.

BVS tvrdí, že každá ČOV ovplyvňuje svoje blízke okolie určitým stupňom zápachu, vo zvýšenej miere pri zmenách tlaku ovzdušia. "To je aj jedným z hlavných dôvodov existencie ochranných pásiem v okolí ČOV, ktoré by mali byť záväzné a trvalé. BVS vo svojich vyjadreniach k stavebným zámerom v blízkosti ČOV upozorňuje na možnosť nižšieho komfortu bývania občasným zápachom v okolí čistiarní. V prípade snáh o zmenšenie ochranných pásiem ČOV, má BVS vždy záporné stanovisko," povedal TASR hovorca BVS Ján Pálffy. Ako podotkol, pri Ústrednej čistiarni odpadových vôd Vrakuňa bolo ochranné pásmo zmenšované celkovo trikrát, a to aj napriek nesúhlasným stanoviskám BVS a odvolacím konaniam.

V minulosti sa v čistiarni vo Vrakuni podľa Pálffyho zaviedol systém "prania zhrabkov", čím sa mal výrazne eliminovať zápach šíriaci sa z budov mechanického predčistenia. V roku 2018 predpokladá BVS inštaláciu pračky piesku. Má sa tým znížiť tvorba odpadu, ktorý je nutné z hľadiska jeho ďalšieho spracovania určitú dobu skladovať na kalových poliach v areáli čistiarne. "Taktiež pripravujeme opatrenie na zníženie zápachu pomocou dávkovania odorizantov na kanalizačnej sieti pred čistiarňou. Tým dôjde k ďalšiemu zníženiu tvorby zápachu," podotkol Pálffy.