Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Záchranári pomáhali okrem pádu i pri nevoľnosti a poranenej nohe

V popoludňajších hodinách 17.8.2019 bol Horskej záchrannej službe nahlásený výpadok vysokohorského turistu zo Žltej veže vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - HZS

Na Popradskom plese ich pomoc v rovnakom čase potrebovala slovenská turistka. Začala pociťovať nevoľnosti z celkového vyčerpania a nevládala túru dokončiť.

Vysoké Tatry 17. augusta (TASR) – Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) absolvovali v sobotu popoludní v krátkom čase tri výjazdy. Počas akcie na Žltej veži, kde zo skaly vyslobodili a na ďalšie ošetrenie previezli poľského turistu, pomáhali aj turistke na Popradskom plese a tiež účastníkovi behu Tatranská šelma. Informovala o tom HZS na svojej stránke na sociálnej sieti.

Pri záchrannej akcii na Žltej veži si musela HZS zavolať na pomoc i Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Tá na miesto nehody dopravila záchranára vybaveného horolezeckými pomôckami, keďže išlo o skalnatý terén a 22-ročný poľský turista bol po páde z výšky 20 metrov v skale zaseknutý. S mnohopočetnými zraneniami a podozrením na úraz chrbtice ho v Starom Smokovci odovzdali zdravotníkom rýchlej zdravotnej pomoci.

Na Popradskom plese ich pomoc v rovnakom čase potrebovala slovenská turistka. Začala pociťovať nevoľnosti z celkového vyčerpania a nevládala túru dokončiť. Ako HZS uviedla, po vyšetrení a zmeraní vitálnych funkcií ženu záchranári transportovali na zastávku na Štrbskom plese, odkiaľ pokračovala v sprievode priateľa.

V krátkom čase boli záchranári HZS požiadaní o pomoc aj pre 27-ročného českého účastníka behu Tatranská šelma nachádzajúceho sa v chate pri Zelenom plese. "Počas bežeckých pretekov, ktoré sa konali na území Vysokých Tatier, si spôsobil poranenie dolnej končatiny. Po ošetrení a zafixovaní končatiny ho záchranári previezli terénnym vozidlom HZS na Bielu vodu," priblížili záchranári príbeh aktéra svojho posledného zásahu s tým, že odtiaľ už bežec pokračoval samostatne.